Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

LAJTA és kora - 150 éve szolgálatban

2022. április 25. 10:02
Esemény kezdete: 2022. május 17., kedd 10:00:00
Esemény vége: 2022. május 22., vasárnap 18:00:00

LAJTA és kora - 150 éve szolgálatban címmel nyílik kiállítás Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Caffé Galériájában május 17-én, 10 órától.

Az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja Hadihajós tagozatának, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ismeretterjesztő kiállítását dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitja meg.

Az osztrák-magyar császári és királyi Haditengerészet Dunaflottillájának S.M.S. LEITHA monitora 1872. március 25-én tartotta próbaútját, október 13-án pedig hivatalosan is szolgálatba állt. A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesülete a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja Hadihajós Tagozatával közösen és a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredével együttműködésben a 150. évfordulóra emlékezik. A LEITHA – ma már, mint LAJTA Monitor Múzeumhajó – a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajója. Nemcsak a világ legelső folyami monitora, de – a DALMAT kormányzói jacht és a SAVA (ex-BODROG) monitor mellett – az osztrák-magyar császári és királyi Haditengerészet egyik utolsó, máig fennmaradt egysége is egyben, amelyen egykor 11 nemzet fiai szolgáltak, szenvedtek és nélkülöztek, harcoltak és olykor, ha úgy hozta végzetük, hősi halált haltak.

A kiállítás megtekinthető május 22-ig, a Honvéd Kulturális Központ nyitvatartásával megegyezően.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A belépés díjtalan!

Lajta és kora kiállítás A2