Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai konferencia a hadisírgondozásról

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. november 13. 7:13

A hadisírgondozás területén végzett tevékenységet ismertető szakmai konferenciát tartottak november 12-én, kedden, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM).

1596071576

Megnyitójában dr. Papp Ferenc ezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: a szervezők célja, hogy a konferencia keretében számot adjanak a hadisírgondozás, illetve a katonai emlékezet erősítése érdekében végzett tevékenységükről. Hozzátette: bár a második világháborút követő évtizedekben a hősök tiszteletét szüneteltetni kellett, a jelenlegi politikai helyzet és katonai elöljárói akarat egyaránt támogatja ezt a hiánypótló munkát.

1596071576

Maruzs Roland alezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság Belföldi Osztály vezetője előadásában a belföldi hadisírgondozás feladatrendszerét ismertette, kitérve a hadisírok nyilvántartására, az elesett katonák maradványainak exhumálására, azonosítására, a hadisírfelújítás során végzett tevékenységekre, valamint az adatbázis építésekre.

1596071576

A 21. században lehetetlen több szakma összefogása nélkül sikeres hadisírgondozó tevékenységet folytatni – fogalmazott prezentációjában dr. Bíró Andor történész, aki a külhoni hadisírgondozás helyzetével kapcsolatban kijelentette: a hadisírgondozás nemcsak intézményes kötelesség, a hadisírok gondozásának lehetősége – egyrészt megtiszteltetés, másrészt pedig hatalmas felelősség. „Ahhoz, hogy a hozzátartozók a lehető legszéleskörűbb tájékoztatáshoz juthassanak, a hadisírgondozóknak a lehető legnagyobb felelősséggel kell végezniük munkájukat. Ez a munka pedig rendkívül szerteágazó, érinti a hadtörténészeket, a levéltárosokat, régészeket, de van gazdasági, műszaki, pénzügyi és számtalan további vonatkozása, beleértve az államhatárokon átnyúló, diplomáciai kapcsolatokat" – tette hozzá.

1596071577

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az Úz-völgyi temető múltjáról és jelenéről tartott előadásában felidézte annak kialakulását, jelentőségét, a térségben lezajlott hadműveleteket, a temető későbbi sorsát, valamint jelenlegi helyzetét. A katonai temetőben történt incidens kapcsán az ezredes hangsúlyozta: a legsürgetőbb kérdés a kegyeletsértő állapot megszüntetése, a kialakult helyzetre pedig megoldás lehet a hitelesítő feltárások elvégzése, a temető látogathatóságának biztosítása a helyi magyarság részére, valamint a temető gondozottságának és védettségének megőrzése.

1596071577

A 2017. évi első világháborús hadisírok felújítására kiírt pályázatok eredményeiről beszélt előadásában Kulcsárné Paróczi Katalin százados, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság Pályázati Monitoring Osztály vezetője, aki emlékeztetett: 2016-ban, Európában egyedülálló módon a magyar kormány kétmilliárd forintot rendelt az első világháborús hadisírok és emlékművek felújítására, a pályázat kiírását, azok elbírálását pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum végezte. Ezt követően kitért a beérkezett pályázatok összetételére, a pályázati szakemberállomány feladataira, a megvalósítással kapcsolatos problémákra is, valamint a jelenlegi helyzetre.

A szünetet követően az érdeklődők további előadásokat hallhattak a lengyelországi hadisírgondozó feladatokról, a Nagy Háború legmagasabb kitüntetéseit kiérdemelt katonák nyughelyeiről, azok állapotáról, valamint a második világháborús bajai hadifogolytábor régészeti kutatásának eredményeiről is.

GALÉRIA