honvedelem.hu
MH Légi Vezetési és Irányítási Központ
Rendeltetés
 • Békeidőszakban a nemzeti és a NATO által kijelölt felelősségi légtérben a Magyar Honvédség és a NATO kijelölt légvédelmi készenléti erőinek légi vezetése és irányítása;
 • Békétől eltérő időszakban az ország védelme érdekében folytatott nemzeti, illetve szövetséges légvédelmi és légi műveleteket végrehajtó erőknek az integrált légvédelmi rendszer keretében, egységes eljárások alapján történő harcászati légi vezetése és irányítása;
 • A katonai légi forgalom és légi szállítás szervezéséhez szükséges egyes képességek biztosítása;
 • Részvétel az MH katasztrófavédelmi rendszerében;
 • Az ABV riasztás-értesítés egyes képességeinek fenntartása.
 • Repülésmeteorológiai szolgálat működtetése;
 • Kutató-mentő feladatok végrehajtása.
Történet

A Veszprémben települő MH Légi Vezetési és Irányítási Központ 2011. április elsejével alakult meg. A korábban létező MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél egy szervezetben tömörült hadműveleti és harcászati elemek különváltak a logisztikai, a híradó, az informatikai, a támogató és a radar elemektől. Előbbi funkciók kerültek az MH LVIK felelősségi körébe, utóbbiak pedig az MH 54. Veszprém Radarezredhez. Az újonnan megalakult központ szervezetébe a korábban az MH Összhaderőnemi Parancsnokság keretein belül működő Légi Hadműveleti Központ is átkerült.

Az új alakulat parancsnokává március 15-ei hatállyal a légtérellenőrző ezred korábbi parancsnokát, Szücs József mérnök ezredest nevezték ki.

Az MH LVIK teljes körűen 2011. június elsejével vette át az MH 54. Veszprém Radarezredtől és az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól a légi vezetési és irányítási feladatokat és ezzel együtt teljessé vált feladatrendszere és állománytáblája is.

A Magyar Honvédség legfiatalabb alakulata eddigi történetének jelentős állomásaként 2011. október 23-án dr. Schmitt Pál akkori köztársasági elnök zászlószalagot és csapatzászlót adományozott a központnak.

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ meteorológiai központja 2011. november 28-ától átvette a repülésmeteorológiai feladatokat az MH Geoinformációs Szolgálattól, ezzel a repülésmeteorológia központjává vált.

Szervezeti felépítés

Vezető szervek:

 • Parancsnokság
 • Törzs
 1. Felderítő osztály
 2. Hadműveleti osztály
 3. Légi Szállítási osztály
 4. Híradó és informatikai osztály
 5. Kiképzési osztály
 6. Logisztikai osztály
 7. Személyügyi osztály
 8. Ügyviteli részleg

Biztosító alegységek:

 • Meteorológiai Központ
 • ABV riasztó-értesítő regionális részleg

Végrehajtó alegységek:

 • Hadműveleti Központ
 • Légi Irányító Központ, ezen belül Kiképző Tartalék Irányító Központ (Kecskemét)
 • Szimulációs és gyakoroltató központ
 • Katonai légi forgalom szervezési központ
Vezető állomány

Berec Zoltán ezredes, parancsnok

Barta Sándor ezredes, törzsfőnök

Tömösközy Tamás zászlós, megbízott vezénylőzászlós

Elérhetőségek

MH Légi Vezetési és Irányítási Központ

Cím: 8200 Veszprém, Jókai u. 31-33.
Postacím: 8210 Veszprém, PF 2710.
Telefon: 88/543-112
Fax: 88/543-118
Mobil: 30/815-0405
Facebook: www.facebook.com/MH.LVIK

Csapatünnep

Március 1.

Az alakulatnál minden évben március elsején tartják meg csapatünnepüket. A lehetséges dátumok közül több ok miatt esett a választás erre a napra. A légi vezetés és irányítás szakterületén fontos dátum 1999. március elseje. A NATO Légtér Szuverenitási Műveleti Központ ezen a napon lépett első alkalommal készenléti szolgálatba, megelőzve a NATO-csatlakozás dokumentumainak aláírását. Ezzel e katonai szervezet elsőként csatlakozott a NATO integrációs rendszeréhez, biztosítva a NATO déli szárnyán a légtér megfigyelését. Ezzel egyidejűleg megszűntek a tervtáblák, különvált az AOC (Hadműveleti Központ) és a CRC (Légi Irányító Központ).

A Lockheed ASOC (Air Sovereignty Operation Center) rendszer telepítésével gyökeresen megváltozott a légtérellenőrzés, a minőségi változás lehetővé tette a valós idejű légihelyzetkép előállítását, valamint a harcvezetés, a légtérellenőrzés és a légvédelmi fegyverirányítás egységbe történő szervezését.

Tájékoztatásért felelős személy

Németh Szilvia százados
30/777 5303
32/7112
kommti.lvik@gmail.com

Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat