Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

125 éve született a mátraházi üdülő építésze

Szöveg: Nagy Annamária százados | Fotó: Háda István százados |  2020. augusztus 28. 16:22

Koszorúzással emlékeztek Kaplonyi László mérnök százados születésének 125. évfordulójára Mátraházán, augusztus 26-án.

20200827-matrahaza  (1)

A megemlékezésen Dolányi Sándor ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) parancsnoka mellett koszorút helyezett el Csernainé Szebenyi Júlia, a mérnök-tervező unokája is, aki a rendezvényre néhány emléktárgyakat - egyebek mellett az épület tervrajzát, számos fényképet, valamint egy, a ’30-as évekből származó, ikonikus étlapot - is magával hozott a volt Vak Bottyán Honvéd Tiszti Üdülőről.

20200827-matrahaza  (3)

A megemlékezésen Kaplonyi László mérnök százados életútja mellett elhangzottak az üdülő építésének legérdekesebb részletei. Például az, hogy a közeli Sombokor alján fakadó forrás vizét elvezetve biztosították az épület vízellátását vagy, hogy az étteremben mai napig található faborítást és a magyarosan faragott tálaló szekrényeket is az ő tervei szerint készítették, a kivitelezést pedig személyesen ellenőrizte.

Az MH ARB 4.sz. Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ mellett Kaplonyi nevéhez fűződik még a kőszegi Honvédtiszti Üdülő, Hévízen a Honvéd Gyógyüdülő és a parádfürdői Fresko Étterem és Szálló is.

20200827-matrahaza  (2)
20200827-matrahaza  (4)