Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajtársunk tesz jó lövésszé

„Tartalékosként próbálunk felfejlődni a szerződésesek magas szintjére”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. április 18. 7:47

Egytől-egyig fiatalok, elkötelezettek és megtalálták számításukat a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos rendszerében – ezt mondták az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 38., 46. és 101. területvédelmi zászlóaljainak tartott átfogó lőgyakorlat résztvevői a Dóc és Ópusztaszer határán lévő katonai lőtéren, április 16-án, kedden.

A Magyar Honvédség alapvető célkitűzése, hogy jelentősen növelje a katonai alapismereteket alkalmazni képes területvédelmi tartalékosok számát. Botos Bettina tartalékos főtörzsőrmester napra pontosan emlékszik katonai pályafutása kezdődátumára: 2022. január 5-én vált tartalékos katonává. „Elsősorban a kihívás motivált, hiszen nő létemre nem tudok mindenhol teljes mértékben érvényesülni, de a honvédség megmutatta: labdába rúghatok egy rendkívül strukturált, hierarchikusan felépülő, számottevő fizikai megterhelést igénylő munkaközegben is” – mondta a tiszthelyettes. Az első világháborús hős szegedi vezérőrnagyról elnevezett ezred 101. területvédelmi zászlóaljának másik honvédje, Máthé Márk 2022 szeptemberétől szolgál tartalékosként, elmondása szerint azért, mert kisgyermekkorától határtalan érdeklődést tanúsított a történelem, illetve a szárazföldi fegyvernemek, a képzeletet megragadó harcjárművek iránt. „Területvédelmi tartalékosként olyan kalandban van részem, amelyről egyrészt mindig álmodtam, másrészt olyan élményekre-tudásra teszek szert, amelyet civil ember soha nem tapasztalhat meg. Semmi pénzért nem adnám fel a hivatásomat” – szögezte le a huszonhárom éves szakaszvezető.

w2024.04.16.tartalekosloveszet doc rt. (24)

Visnyei Bence tartalékos főhadnagy, aki kommunikációs tisztként kezdte a katonai pályafutását, jelenleg a tartalékos kiképzendők felkészülését segíti. „Lassan három hónapja tevékenykedek ezen a területen és nagyon élvezem, az elhivatottság, a bajtársiasság fontos eleme az életünknek. Jó érzés látni, hogy a társaim nagyon szeretik a területvédelmi tartalékos kiképzést, pedig sokszor valóban kihívásokkal teli” – tudtuk meg a szegedi területvédelmisek 46. zászlóaljánál szolgáló katonától. Török Dominik Endre tartalékos főtörzsőrmester, aki tavaly ősszel, még az Önkéntes Katonai Szolgálat rendszerében végezte el az alapkiképzését, azért választotta a fegyveres hivatást, mert a családjában több olyan katona volt és van, akik alapvetően hivatásos-szerződéses szolgálatot teljesítettek a Magyar Honvédségnél. „Annyira megérintettek az általuk mesélt katonatörténetek, hogy kedvem támadt belekóstolni ebbe a különleges világba. Akár túlzásnak is hangozhat, de a valóság az, hogy az első pillanatban beleszerettem, mindenképp a honvédségen belül képzelem el a jövőmet” – fejtette ki.

A hivatásuk iránt elkötelezett, fiatal területvédelmi tartalékosok mintegy nyolcvan társukkal teljesítették azt a komplex feladatvégrehajtást, amelynek keretében számot kellett adniuk az éleslövészet, a harcászat, a sebesültszállítás- és ellátás területén szerzett ismereteikről. Visnyei Bence tartalékos főhadnagy szerint az egésznapos éleslövészet rendkívül hasznos, megkerülhetetlen eleme a kiképzésnek. „Tartalékosként próbálunk felfejlődni a szerződésesek magas szintjére, így már-már természetes, hogy rengeteg előkészület előzte meg a mai gyakorlatot: több mint negyedéven keresztül zajlott a mozzanatra történő felkészülésünk” – húzta alá. A feladat komplexitását elsődlegesen az adja, hogy a harcászati mozzanatokkal egybekötött rajéles lövészet menetgyakorlatot, körletelfoglalást, sebesültszállítást, illetve a megsérült bajtársakat játszók kiemelését is magába foglalta.

w2024.04.16.tartalekosloveszet doc rt. (7)_f

„A lövészt valóban a saját társai teszik jó lövésszé. Meggyőződésem, hogy a siker kulcsa az egymásba vetett hitük, az összetartozásuk, a bajtársiasságuk” – ezt már Dániel Artúr őrmester, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 46. területvédelmi zászlóalj rajparancsnoka és kiképzője foglalta össze portálunknak. A huszonnégy éve szolgáló Dániel őrmester szerint a felkészülő állomány hatékonyan értelmezte és szakszerűen hajtotta végre a feladat mozzanatainak valamennyi részelemét. Mint elmondta: a tartalékosok lőkészségének fejlesztése példásan halad.