Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Űripari verseny Újdörögdön

Szöveg: honvedelem.hu / Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. április 13. 14:37

A CanSat űripari verseny országos döntőjét rendezték meg az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság újdörögdi gyakorlótéren, az űrhajózás világnapján, április 12-én.

A középiskolások számára meghirdetett program célja az, hogy az indulók betekintést nyerjenek az űriparba és megtapasztalják, milyen érzés részt venni egy valódi űr-projektben. A jelentkezők rengeteg tapasztalatot gyűjtenek; rádiótechnikai, áramkör tervezési ismereteiket is bővíthetik. Emellett megtapasztalják, hogy az űriparban mekkora precizitást várnak el a kutatóktól.

Maga a CanSat egy nagyjából üdítős doboz nagyságú, műholdat szimuláló eszköz. A verseny során a diákoknak az jelenti a kihívást, hogy ekkora helyre kell megtervezniük a tápegységet, a szenzorokat és a kommunikációs eszközt. A döntőben rakéták segítségével juttatták fel a mérőeszközöket, amelyek ejtőernyős ereszkedés során kezdték meg munkájukat: tudományos kísérletet vagy technikai demonstrációt végeznek. Horváth Attila alezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP), Modernizációs Igazgatóság, Műholdoperációs-képességek Osztály vezetője kérdésünkre elmondta: a versenyen tíz középiskolai csapat indult – a győztes pedig képviseli hazánkat az európai fordulóban.

20230412_KG_ujdorogd_cansat_016

„Az űrhajózás napján, a Magyar Asztronautikai Társaság szervezésében valósult meg a verseny. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Suborbitals csapata biztosította és végezte el a rakéták kilövését. A csapatoknak be kell mutatniuk a CanSatok által összegyűjtött adatokat, amit aztán a háromtagú zsűri értékel” – mondta az alezredes. Hozzátette: a versenyhez a Magyar Honvédség biztosította a megfelelő nagyságú és biztonságos területet, ahol ilyen rakétákat ezer méteres magasságba lehet kilőni. Az alezredes kiemelte: a parancsnokság szeretné, ha a versenyzők felsőfokú tanulmányaikat befejezve a Magyar Honvédségnél helyezkednének el, mert számos karrierlehetőség között választhatnak.

„Jöhetnek például hozzánk kutatás-fejlesztési mérnöknek, ami például nagyon jó karrierlehetőség. Illetve, ha a hadiiparban szeretnének elhelyezkedni, akkor később olyan vállalkozásnál dolgozhatnak, ami különböző eszközöket, szolgáltatásokat biztosít a honvédség számára” – fogalmazott az alezredes.