Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó biztonságpolitikai előadás

Szöveg: Gramantik Zoltán |  2019. április 7. 8:33

Március 25-én Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa tartott előadást a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban az altiszti rendszerről és a vezénylőzászlósok megújult szerepéről.

1599200848
A biztonságpolitikai előadássorozat márciusi alkalma ezúttal nem annyira a biztonságpolitika aktuális kérdéseiről és a nagyvilág eseményeiről, hanem az ezek hazai kezeléséhez, a biztonság fenntartásához szükséges háttérről, főként a Magyar Honvédség altiszti és vezénylőzászlósi rendszeréről szólt.

Kriston főtörzszászlós bevezetésként rövid történeti áttekintést adott a magyar altiszti állományról, felépítésének és szerepének változásairól az önálló magyar haderő létrejöttétől egészen napjainkig. Hangsúlyozta, hogy bár a múltban bekövetkezett irányváltások között több sajnos rontott az altisztek megítélésén és helyzetén, de ezek az idők mára elmúltak: napjainkban a NATO szövetségi rendszerén belül is elismeréssel szólnak a hazai altiszti karról.

A továbbiakban a vezénylőzászlós bemutatta az altiszti rendszer jelenlegi helyét és szerepét a Magyar Honvédség szervezetein belül. Mint fogalmazott, az altiszti – és kiemelten a vezénylőzászlósi – állomány a „központi idegrendszer" szerepét tölti be a Honvédségen belül, amely az információáramlást biztosítja a vezetők és a végrehajtó állomány között. Kiemelte, hogy az altisztek továbbképzése elengedhetetlenül fontos, mivel csak így lehet biztosítani a folyamatos fejlődést és azoknak a felső vezetői elvárásoknak megfelelően, amelyek alapjait Benkő Tibor honvédelmi miniszter fektette le.

1599200848
A megújulás mellett persze az is elengedhetetlen, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek iránytűként szolgálhatnak az altisztek számára mindennapi munkavégzésük során, így a rendszert a már meglévő alapokra építve, a hagyományokat is figyelembe véve kell tovább fejleszteni.

Fotók: Jerkovics Zsófia