Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A térképolvasástól a fekvőtámaszokig

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 26. 17:07

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola Kollégium megalapításának tizedik évfordulójára rendezett versenysorozat a döntőben csúcsosodott ki április 26-án, Újfehértón. Szerte az országból hét iskola ötfős csapatai mérkőztek meg egymással a végső győzelemért.

A jellegzetes nyírségi akácillatban gyülekeztek a kadétok az Újfehértói Honvédelmi Sportközpont udvarán, ahol dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondott a szervezőknek, és a debreceni honvéd iskola útját egyengető elkötelezett pedagógusoknak. „Tíz évvel ezelőtt a honvédelmi tárca felvállalt egy nagy és nemes küldetést, amikor megalapította az ország egyetlen középiskoláját, aminek deklarált célja a társadalmi szemléletformálás, a haza iránti elkötelezettség, a cselekvő hazaszeretet gondolatának átadása a honvédelmi nevelésen keresztül. Nem csak egy intézményt működtetünk, hanem életre hívtunk egy erős közösséget, egy országos hálózatot is. Idén közel tízezer diák vesz részt a Honvéd Kadét programban” – nyitotta meg a versenyt az államtitkár.

20240425_Kratochvil_10_honvedelmi_verseny_donto_SZK_01 copy

A versenyen tíz állomáson tíz különböző feladat várta az öt fős csapatokat. Az akadálypályán, az evezésen, a fekvőtámaszok és felülések végrehajtásának pontján a fizikai erőnlétet és a gyorsaságot mérték a felügyelő pedagógusok. „Próbáljuk a gyerekeket arra nevelni, hogy a fizikai akadályok leküzdése plusz energiákat és új képességeket szabadít fel. A feladatokban igyekszünk lefedni a Magyar Honvédség majdani követelményeinek teljes spektrumát” – magyarázta Toka Zsolt százados, katonai nevelőtanár.

Az edzettség mellett szükség volt az iskolában elsajátított elméletekre is, például az elsősegélynyújtási ismereteket a gyakorlatban is be kellett mutatni azon a ponton, ahol egy „sérült katonát” kellett ellátni a kadétoknak. Az ellenőrző tanár pontozta a helyszín biztosítását, a keringésvizsgálatot, a sisak levételét és a további szükséges vizsgálatokat, amiket az elsősegély-nyújtási protokoll megkíván. Azt is vizsgálta, hogy a kadétok milyen alapossággal látják el a sérültet, hogyan reagálnak a bejátszásokra, észreveszik-e a rejtett problémákat és sikerül-e a hordágyra helyezés.

20240425_Kratochvil_10_honvedelmi_verseny_donto_SZK_18 copy

A térképészeti állomáson MGS koordinátákat és tereptárgyakat kellett beazonosítani. A diákok találnak háromszögelési pontot, templomtornyot, bizonyos településeken kikötőt, talajutakat, villanyvezetékek találkozását. Minden NATO katona az MGS koordináták alapján tájékozódik, így nagyon fontos a koordináta meghatározás készségszintre emelése. A pontosság az elsődleges: a felügyelők 25 méteren belüli definiálást fogadtak el.

Természetesen nem maradhatott ki a lövészet sem: öt próbalövés után következett a tíz pontozott lövés. A résztvevők erősen koncentráltak, akadt olyan diák, akinek háromszor is sikerült a céltábla közepébe találnia, és többi találata is a belső körökben landolt. Ez szép teljesítmény tíz méteres lőtávolságból.

20240425_Kratochvil_10_honvedelmi_verseny_donto_SZK_25 copy

A pihenőpontokon a résztvevők az első és második világháborús fegyverekkel és a mai modern honvédség technikai felszerelésével ismerkedhettek. A toborzóponton naprakész információkat kaptak a honvédelmi pályával kapcsolatos kérdésekről is. A Kratochvil középiskolában figyelmet fordítanak a hagyományőrzésre, az érdeklődő diákok hozzáértő tanároktól tanulhatnak még többet a régi fegyverekről, katonai ruházatról és hagyományokról.

A legjobb eredményt a „Kratkó 1” csapat érte el a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium (KKHKK) Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiumból; a második helyezett az „Alfák” csapat lett a KKHKK Szolnoki Honvéd Kollégiumból, harmadikként pedig a „Diana 6640”, a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium csapata futott be. Gratulálunk a győzteseknek! Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő felajánlott egy különdíjat az akadálypályát leggyorsabban teljesítő csapatnak, ezt pedig „Andrássy” csapat, a miskolci SC Andrássy Gyula gépipari Technikum kadétjai vihették haza.