Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolyai János új arca – a hadi mérnök

2007. január 1. 0:00

A Bolyai János életéről és munkásságáról szóló irodalom már eddig is számtalan képet vázolt fel a matematika óriásáról, a zseniális magyar gondolkodóról, azonban 15 esztendeig tartó katonai pályafutásában és a 27 esztendeig tartó nyugdíjas mérnök tiszti életében sok még az ismeretlen, feltáratlan terület.

Bolyai János – bár 31 éves korában betegsége miatt kénytelen volt a nyugdíjazását kérni – sohasem felejtette el, hogy személyiségében és tudományos munkásságában meghatározó szerepe volt a Bécsi Mérnökakadémián eltöltött éveknek, valamint hadmérnöki szolgálatának. Számos, újabban előkerült dokumentum is bizonyítja, hogy Bolyait vonzotta a hadmérnöki hivatás, és vitathatatlan, hogy a matematikában és ezen belül a geometriában ő volt kora hadmérnöki karának legzseniálisabb tudósa.

A neves hadtörténész, Ács Tibor nyugállományú ezredes érdeme, hogy az Akadémia Kiadó gondozásában most megjelent Bolyai János új arca – a hadi mérnök című munkájából sok mindent megtudhatunk. A szerző két évtizedig végzett kutató-feldolgozó munkájának eredményeként készült könyve Bolyai bécsi mérnökakadémiai éveit idézi fel, és korszakalkotó geometriai felfedezését mutatja be, továbbá a nyugalmazott mérnök kapitány életének küzdelmeiről olvashatunk eddig ismeretlen részleteket.

Ma már elismert tény, hogy Bolyai János a magyar és az egyetemes tudomány egyik legnagyobb alakja, Ács Tibor vaskos (630 oldalas) könyvét olvasva azonban még teljesebbé tehetjük a zseniális gondolkozónkról alkotott képet.
2004-02-26