Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hét és repülőnap!

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2021. augusztus 19. 16:35

Nyolc nap múlva, augusztus utolsó hétvégéjén rendben megkezdődhet a 2021-es kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató - jelentette be az augusztus 19-én, csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban megtartott sajtótájékoztatóján Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

RT1_8911

A vezérőrnagy kiemelte: az időjárás jónak ígérkezik és a vírushelyzet is megengedi, hogy a végrehajtásra kijelölt állomány rendben felkészüljön az eseményre. Folyamatosan érkeznek a hazai és külföldi visszajelzések, így rendkívül látványos két napot tud eltölteni Kecskeméten minden érdeklődő.

Sándor Zsolt hozzátette: mint a nevéből is kitűnik, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató sokkal több lesz, mint egy repülőnap, hiszen a légi programok mellett a szárazföldi haderőnem is bemutatkozik. A régi és az új haditechnikai eszközök nem csupán a statikus soron lesznek megtekinthetőek, de meglehetősen látványos, dinamikus bemutatókat is tartanak.

RT1_9008

A rendezvény sikeres lebonyolításán mintegy 4500 ember dolgozik majd, köztük 1200-an (katonák és rendőrök) felelnek a biztonságért – húzta alá Sándor vezérőrnagy, aki elmondta azt is, hogy repülőnapra 5500 tiszteletjegyet ajánlottak fel egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a katasztrófavédelemnek, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője kijelentette: a koronavírus jelentette kihívás ellenére is jól áll a repülőnap szervezése és előkészítése. A mai napig tizenöt országból jelezték vissza a részvételt, ez több mint 35 különböző, repülés közben is bemutatkozó légijárművet jelent. De az érkező merev és forgószárnyas gépek jelentős része a földön állva, testközelből is megtekinthetőek lesznek. A Magyar Honvédség gépei mellett olyan kuriózumokkal is találkozhatunk majd, mint a Eurofighter 2000-es vadászbombázó, melyből egy brit és egy olasz felségjelzésű gép is Kecskemétre látogat. De kiemelhető a svéd légierő történelmi típusokat repülő kötelékének bemutatója is, ahol igazi ritkaságokat lehet majd látni.

RT1_8980

Iványi Balázs őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnök-helyettese kiemelte: jegyeket a helyszínen nem, csak elővételben lehet vásárolni a repulonap2021.hu oldalon, augusztus 26-án éjfélig. A helyszínre a 18 éven felüliek csak érvényes védettségi okmány bemutatásával léphetnek be. A PCR-tesztet - a jelenlegi jogszabályok alapján - nem áll módjukban elfogadni. Külön Covid-karszalagra nincs szükség, a védettségi igazolást a rendezvény több pontján ellenőrzik.

A repülőnapra a 10 éven aluliak - köztük azok is, akik idén töltik be 10. évüket - ingyen léphetnek be, de nekik is kell regisztrálniuk egy 0 forintos jegyért a repulonap2021.hu oldalon. A gyermekek a belépésnél karszalagot kapnak, amelyre a szülők elérhetőségét is fel lehet írni, arra az esetre, ha esetleg elszakadnának egymástól.

A repülőtér körül több - összesen több mint 27 ezer autó számára biztosított - ingyenes, de nem őrzött parkoló lesz. Mivel ezek a bejárattól távolabb vannak, mindegyikből ingyenes buszjáratok közlekednek majd a bejárathoz.

RT1_8997

A sajtófőnök-helyettes azt is elmondta, hogy a MÁV Budapestről és Szegedről óránként, Bajáról 2 óránként biztosít vonatot Kecskemétre, ahol a vasútállomástól szintén - a belépőjeggyel igénybe vehető - ingyenes buszjáratok közlekednek majd a repülőtérre.

Iványi Balázs őrnagy kiemelte: a rendezvényre nem lehet bevinni szúró-vágó eszközt, napernyőt, sátrat vagy alkoholt sem. Alkoholt a rendezvény területén sem árusítanak majd - közölte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy repülésbiztonsági okokból a repülőtér kerítésén kívüli terület - köztük a spotterdomb is - le lesz zárva. A spotterek is regisztrálhatnak viszont a honlapon, így - referenciamunkáik bemutatása mellett - ingyenesen is részt vehetnek a rendezvényen.