Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élményrepülésen az ezer év különdíjasai

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. április 19. 8:48

Az „1000 év katonái” középiskolai vetélkedő négy különdíjas csapata részesült H225M helikopteres élményrepülésben. A diákok az MH Altiszti Akadémia pályaorientációs napján, Csobánkán emelkedtek a levegőbe.

w2024.04.17.kadetoknyeremenyrepules csobanka (2)

Az „1000 év katonái”, kétfordulós szellemi vetélkedőn négy csapat is kiérdemelte a különdíjat. Az országos versenyen 144 csapat indult, melyből tizennégy került a döntőbe. A résztvevők az első fordulóban a honvédelmi alapismeretek terén bizonyították tudásukat, majd VR- és airsoft-lövészet, valamint mátrix-pálya tette próbára a fizikai felkészültségüket.

A Honvédelmi Minisztérium által rendezett versenyen megannyi jutalom közül az élményrepülés ígérkezett a legjobbnak, a kadétok életre szóló emlékkel gazdagodtak. Az élményrepülés a különdíjas csapatoknak járt, amelyek ugyan nem értek fel a dobogó valamely fokára, de egy-egy feladatban kimagasló eredményt értek el.

20240417_Csobánka_H225M_RT_f_zöld

Az MH Altiszti Akadémia pályaorientációs napján, Csobánkán huszonnégy lelkes diák várta, hogy a statikus bemutatón felül a levegőben is megtapasztalják a hetvenegyes oldalszámú H225M nyújtotta élményt.

A különdíjban részesült iskolák közül kiemelkedik a Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ugyanis a Bács-Kiskun vármegyei tanintézmény csapata volt az egyetlen, amelynek tagjai nem vesznek részt a Honvéd Kadét Programban.

Mindez nem kisebbíti a másik három díjazott társaság érdemét, hiszen a komáromi Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum és a Pápai SZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kadétjai is rengeteget készültek azért, hogy helyt álljanak a döntőben.

 

 

w2024.04.17.kadetoknyeremenyrepules csobanka (6)

Fekete Benjámin, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum tizenegyedik osztályos diákja nagyon várta a pályaorientációs napot, természetesen legjobban az élményrepülés érdekelte. „Az iskolánkban sokan részesei a kadétprogramnak és többen gondolkodunk a katonai pályán. Örülök, hogy itt lehetek, mivel lehetőségünk van a haditechnikák megcsodálása mellett az élményrepülésen is részt venni” – fogalmazott Benjámin.

A jutalomrepülés után mindenki elégedetten hagyta el a forgószárnyast, a szintén a miskolci iskolából jött Kiss Tibor így értékelte a repülést: „ez maradandó élmény marad számomra, legjobban az ereszkedés tetszett. Úgy gondolom, hogy ez minden felkészülést megért, jövőre is indulni fogunk a versenyen”.

Kapcsolódó cikkek
1000_év_katonái_honvédelmi_vetélkedő_SZL_index

Ezer év honvédelme

2024. március 14. 10:25