Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezredsorakozón emlékeztek Szent Mártonra

Szöveg: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. november 15. 16:21

Szent Márton, a felderítők védőszentje előtt tisztelegtek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái november 11-én.

Felderítők napja (2)

A járványügyi helyzet miatt az egyébként hagyományos felderítő járőrverseny idén ugyan elmaradt, de a „huszonnégyesek” így is méltóképp ünnepelték fegyvernemi napjukat. Az ezredsorakozón, a zászlófelvonást követően felolvasták Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét, majd elismeréseket adtak át. 

Kihirdették az év felderítőit is. Az év felderítő tisztje Szabó Imre főhadnagy; az év felderítő altisztje Racskó Péter törzszászlós; az év felderítő tisztese: Komlósi József őrvezető lett.

Felderítők napja (12)

Ugyancsak hagyományos mozzanata a felderítők napjának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar felderítő szakos hallgatóinak barettsapka-átadási ceremóniája. Ilyenkor a negyedéves hallgatók ünnepélyesen átadják harmadéves társaiknak a felderítők egyik szimbólumát, a zöld barettsapkát.

Felderítők napja (26)

Az ünnepélyes ezredsorakozó zárásaként Szentesi Csaba alezredes, görögkatolikus tábori lelkész áldotta meg az alakulatot. 

A felderítők minden év november 11-én emlékeznek meg Szent Márton püspökről, aki maga is katonaként szolgált a IV. században. Emberként és katonaként is elismerést, tiszteletet váltott ki kortársaiban, és kivételes tettei halála után sem merültek feledésbe. Szent Márton szellemisége magában hordozza mindazokat az erényeket, amelyek példaértékkel szolgálhatnak a felderítő katonák számára.