Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam kezdődött Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona |  2018. november 13. 17:02

Nyolc országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők a III. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyamra (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC), ami november 12-én kezdődött Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A hallgatókat Rédei Róbert alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte.

1599195926
A kéthetes tanfolyam huszonkét résztvevője közül tízen külföldről érkeztek: Albánia, Egyiptom, Görögország, Kína, Macedónia, Pakisztán és Spanyolország delegált hallgatót; míg a magyar felkészülők között tíz katona és két rendőr van.

Az angol nyelvű képzés ideje alatt a felkészülők alapvető ismereteket szerezhetnek az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerik a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködés alapjait.

1599195926
A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják a hallgatók, majd a tanfolyam utolsó két napján zárógyakorlat során adnak számot felkészültségükről.

A képzés célja, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani. Az MH BTKK kiképzőit egy finn oktató is segíti.

1599195926
Fotó: a szerző felvételei