Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérüket adják mások megsegítéséért a HM EI Zrt. munkatársai

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. július 21. 15:23

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját támogatva véradást szervezett a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. július 21-én, kedden. Az intézmény munkatársai közül sokan érezték úgy, hogy szívesen segítenének önkéntes véradóként.

1596082841

A Covid–19 okozta járványhelyzet enyhülésével az egészségügyi intézmények egyre inkább az eredeti rend szerint működnek, így a vérkészítmények iránti igény is megnövekedett. Az oktatási szünet és a szabadságolások időszakában rendszerint kevesebb a véradás, ezért a vérkészlet folyamatos feltöltéséhez, a betegek maradéktalan ellátásához most különösen nagy szükség van az önkéntes véradókra. Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő, amelyeket akár három különböző beteg is megkaphat. Így egy önkéntes véradó akár három életet is megmenthet. 18 és 60 év között bárki adhat vért, aki egészséges és megfelel bizonyos kritériumoknak. A rendszeres véradók akár még 65 éves korukig is segíthetnek.

„A véradáson a kivizsgáló orvos dönt arról, hogy a jelentkező adhat-e vért. Fontos, hogy az illető 50 kiló felett legyen. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeknek a szedése kizáró ok. A levett vért minden alkalommal kivizsgálják, belőle hepatitisz B-t és C-t, szifiliszt és HIV-vírust is szűrnek. Ha pozitivitást találnak, értesítik a véradót. Ez abból a szempontból előny, hogy minél gyorsabban megtudja az illető, annál hamarabb elkezdhetik kezelni. Ha valaki volt már daganatos beteg, szintén nem adhat vért. Illetve állapotos nők és szoptató édesanyák sem. Fontos, hogy a véradó és a vért kapó egészségét is védjük" – mondta Doma Csilla, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének véradás-szervezője. Gyakori kizáró ok még a cukorbetegség, az epilepszia, az egy hónapon belül jelentkező herpesz, a fél évnél frissebb tetoválás vagy piercing. A regisztrációhoz rendelkezni kell érvényes személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal, illetve útlevéllel, emellett be kell mutatni a lakcímkártyát és a TAJ kártyát. A véradást megelőzően érdemes bőségesen étkezni és minimum 1,5 liter folyadékot fogyasztani.

1596082842

A társaság munkatársai közül sokan döntöttek úgy, hogy segíteni szeretnének. „Többször adtam már vért, főként a nyári időszakban, amikor tudom, hogy nehezebb megszólítani az embereket és véradásra hívni őket, pedig ilyenkor is nagy szükség van rájuk. Illetve most, a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet miatt is különösen fontos számomra, hogy részt vegyek az itt helyben, a munkahelyünkre szervezett véradáson. Jó érzés adni, segíteni másoknak" – mondta Katonáné Major Éva, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. asszisztensként dolgozó munkatársa.

Azok, akik a társaság dolgozóihoz hasonlóan szeretnének segíteni, a veradas.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak, hogy hol és mikor lehet vért adni, illetve intézmények, munkahelyek jelentkezését is várják szervezett véradáshoz.

1596082842