Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogyan készülnek az altisztavatásra a katonák?

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: archív |  2021. július 9. 7:19

Mintegy négyszáz, az MH Altiszti Akadémián végzett altiszt készül ünnepélyes esküt tenni a Hősök terén, július 17-én, szombaton. Az eseményt hosszas szervezés és felkészülés előzi meg. Az altisztavatást megelőző munkáról Szilágyi László alezredessel, az MH Altiszti Akadémia parancsnokhelyettesével beszélgettünk.

Altisztavatás_kampány (6)

Mi vagyunk a csapat – tartja a Magyar Honvédség szlogenje. Pontosan erre van szükség az altisztavatás esetében is, hiszen annak előkészítése és végrehajtása komoly csapatmunka. Az, hogy mi zajlik a kulisszák mögött, jelentős szervezőmunka eredménye” – mondta Szilágyi László alezredes, aki azt is elárulta, hogyan kezdték el az esemény szervezését.

„A tervezési folyamat idén februárban kezdődött. Jelentős létszámú honvédelmi szervezettel, illetve külsős szervezetekkel is együttműködünk, mint például a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapest Közút Zrt. Az alapoktól kellett elindulnunk, szükségünk volt egy térre, ahol a jelenleg érvényes rendszabályok alapján területfoglalási engedélyt kellett benyújtania a Magyar Honvédségnek az illetékes önkormányzathoz. Egyeztetni kellett - többek között - a tér szomszédságában zajló projekt kivitelezőivel is, illetve a megközelítési útvonalakkal és a parkoltatással kapcsolatban is gondoskodtunk arról, hogy megfelelő körülmények között, méltó módon tudjunk ünnepelni.

Altisztavatás_kampány (1)

„Az idén megalakult az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság alárendeltségébe tartozó MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság, amit bevontunk az altisztavatás logisztikai feladataival kapcsolatos teendőkbe” – mondta a parancsnokhelyettes.

A kormány bejelentett döntése alapján már nem kötelező a maszkviselés és testhőmérséklet-ellenőrzés sem fogunk végezni. Mindenki a kapott meghívó alapján tud majd belépni a területre és elfoglalni a helyét. A koronavírus okozta járvány kapcsán a szigorú rendszabályok a kormány döntése értelmében ugyan enyhültek, de a szervezők így is igyekeznek odafigyelni arra, hogy a látogatók teljes biztonságban nézhessék az altisztavatást.

Altisztavatás_kampány (2)

„A nézői lelátók maximális befogadóképessége 2450 fő, azonban a meghívott vendégek száma 1300 fő. Így a megfelelő távolságot betartva tudnak elhelyezkedni. Ezen kívül lehetőség van arra, hogy az arra járó érdeklődők a kordonon kívül tekintsék meg a rendezvényt. Élő közvetítésről is gondoskodunk, valamint a helyszínen lévő kivetítőkön is figyelemmel kísérhetik majd az eseményeket” – árulta el érdeklődésünkre az alezredes.

Altisztavatás_kampány (7)

Az alakzatban közel négyszáz katona áll majd, akik július 11-től megkezdik a felkészülést az ünnepségre. „A felkészülés hosszabb folyamat, talán embert próbálóbb, mint maga az altisztavatás. Az avatandó altisztek ez idő alatt a szentendrei akadémián tartózkodnak majd. A meleg időjárásra való tekintettel naponta két felkészítést tervezünk: az elsőt reggel 5 órától délelőtt 11-ig tarjuk, ezután kapnak egy kis pihenési lehetőséget, hogy ne a legnagyobb forróságban álljanak kint a betonon. Ezt követően a felkészülést késő délután folytatjuk, amikor valamivel már hűvösebb az idő. A főpróba július 16-án lesz a Hősök terén. A tapasztalatok alapján a katonáknak ez a szűk egy hét felkészülési idő elegendő, arra, hogy az alakzat összekovácsolódjon, és begyakorolják azt is, hogy egy ilyen nagy létszám hibátlanul - közel 400 ember - együtt tudjon mozogni” – tájékoztatott az alezredes.

Altisztavatás_kampány (3)
Kapcsolódó cikkek