Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Láthatatlan katonai egyenruhákat fejlesztenek

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 2. 12:15

Öt éven belül láthatatlan katonák nehezíthetik ellenfeleik dolgát a harctéren – legalábbis amennyiben sikerrel járnak a brit védelmi minisztérium kísérletei.

A brit hadsereg a láthatatlanná tevés szupertitkosan kifejlesztett módszereit teszteli, ami öt év múlva a technológia a hadászat szerves részévé válhat. A brit honvédelmi minisztérium a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy jelenleg olyan harci járműveket tesztelnek, melyek a kísérletek során különböző proektorok, fényvisszaverődési mechanizmusok és speciális, szilikon-alapú bevonatok révén tökéletes eltűnésre képesek.

A tesztek egyik katona szemtanúja azt mondta a The Sun brit bulvárlapnak, hogy “elképesztő ez a technológia, és ha nem lettem volna ott, nem hinném el". Habár még a kezdeti fázisban járnak és teljes sikert még nem értek el, bizonyos tesztek az illetékesek nyilatkozatai szerint „részben meggyőző" eredménnyel végződtek.
Állítólag már tesztfázisban van a láthatatlanná tévő egyenruha is. Sir John Pendry brit elméleti fizikus, a londoni Imperial College egyetem munkatársa, a láthatatlanság fizikájának egyik legfőbb szaktekintélye azt mondta a The Daily Telegraphnak, hogy megfelelő anyagi támogatás esetén a harctereken már öt éven belül megjelenhet az egyelőre szupertitkos technológia.

“Az elmélet világosan ki van dolgozva. Most már csak a kifejlesztés kemény munkája van hátra" – mondta a 63 éves kutató.