Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz éve viseli Puskás Ferenc nevét a nemzeti stadion

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. augusztus 22. 21:10

A legnagyobbaktól megtanulhatjuk azt is, hogy hibázni lehet, ugyanis a győzelem azon is múlik, hogy képesek vagyunk-e újra nekifutni és kijavítani hibáinkat – mondta dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Puskás Aréna névadó ünnepségének huszadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen augusztus 22-én, hétfőn, Budapesten. Az ünnepségen mások mellett részt vett Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

Puskas_Ferenc_Arena_nevado_unnepseg (7)

A Népstadion átnevezésének huszadik jubileumi évfordulójára emlékeztek a Puskás Arénában. Az ünnepségen koszorúzással emlékeztek Puskás Ferencre és a fiatalon elhunyt Fehér Miklósra a centenáriumi emlékműnél, ahol – mások mellett – a Honvédelmi Minisztérium nevében Vargha Tamás és dr. Schmidt Ádám helyezett el koszorút.

A sportért felelős államtitkár beszédében elmondta: 2002-ben Puskás Ferenc a 75. születésnapját követően megélhette azt, hogy a Népstadiont Puskás Ferenc Stadionnak átnevezzék. A rendszerváltástól még tíz évet kellett várni arra, hogy kezdeményezzék a névváltoztatást. Szöllősi György és Deutsch Tamás, akkori sportminiszter, valamint Bozóky Imre, akkori MLSZ-elnök és Berzi Sándor segítségével indult el névváltoztatás, hiszen a korábbi vezetés nem tartotta fontosnak ezt a lépést. Az akadályokat leküzdve 2002. augusztus 21-től viseli Puskás Ferenc nevét hazánk legnagyobb stadionja. A sportkomplexum állapota már akkor is nagyon rossz volt, ezért 2014-ben lebontották és 2019-ben megnyitotta kapuit az új Puskás Aréna. A jelenlegi létesítmény méltó a legendához és arra, hogy hazánk válogatottja fogadja a világ legerősebb csapatait.

Puskas_Ferenc_Arena_nevado_unnepseg (9)

Az államtitkár hozzátette: Puskás Ferenc munkásságát igazolja, hogy a világon mindenhol ismerik a nevét, valószínűleg ő a legismertebb magyar. Örökségét tovább kell vinni és az ő szellemiségében folytatni a megkezdett munkát. „Puskás Ferencre minden magyar büszke lehet, járjon bárhol a nagyvilágban. Gondoskodni kell arról, hogy az egyik legnagyobb nemzeti kincs erőt adjon a gyermekeinknek és unokáinknak a mindennapok küzdelmeihez.”

A megemlékezésen beszédet mondott Király Gábor, a 2002-es labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Marco Rossi szövetségi kapitány, Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete, valamint Gellei Imre, akkori szövetségi kapitány. A rendezvényen – mások mellett – megjelent Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gera Zoltán, Tököli Attila és Halmosi Péter volt válogatott labdarúgók, valamint Baumgartner Zsolt volt Forma-1-es pilóta, aki a 2002-es ceremónián egy nyitott sportkocsival vitte körbe Puskás Ferencet a stadion futókörén.