Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kisteleki gimnázium csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Szöveg: Baranyai Erika Piros tartalékos főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 20. 15:48

A Csongrád-Csanád megyei Kisteleken, az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum ötödik középiskolaként csatlakozott a honvédelmi és hazafias nevelést célzó Honvéd Kadét Programhoz, november 17-én.

20221119-kisteleki-gimnazium (1)

Csongrád-Csanád megyében az ötödik középiskolaként, gimnáziumként pedig elsőnek csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum. Az együttműködési megállapodás értelmében, a gimnáziumban a 2023/2024-es tanévtől indul az emelt szintű honvédelmi nevelési program, ami egybe esik a középiskola 70 éves fennállásának ünnepével is.

Tóth Gabriella, az intézmény vezetője elmondta: iskolájuk a munka és a tudás szeretetére neveli diákjaikat. Az iskola pedagógusai elkötelezettek a Honvéd Kadét Program értékei iránt és a honvédelmi nevelésnek köszönhetően oktató nevelő munkájukban határozottabban megjelenik majd a hazához és a haza értékeihez való kötődés kialakítása.

20221119-kisteleki-gimnazium (2)

A Magyar Honvédség részéről Huszár Ferenc alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese és Nagy László őrnagy, az alakulat 46. Területvédelmi Zászlóaljának törzsfőnöke vett részt az ünnepségen. 

„A hazafias és honvédelmi nevelés az otthonokban kezdődik, és az iskolákban folytatódik. Mindannyiunkban közös, hogy azonos értékrendet képviselünk” - mondta Huszár Ferenc alezredes, hozzátéve: a 46. Területvédelmi Zászlóalj katonái mindent megtesznek azért, hogy a diákok igazi közösséggé kovácsolódjanak, és a program valódi értéket és tudást adjon a fiataloknak.

A Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója, dr. Lipcsei Imre hangsúlyozta: a gimnázium az egyházmegye harmadik intézménye, amelyik  csatlakozott a programhoz. Kiemelte, hogy fontos az életben a szervezettség, a rendezettség, amit a Honvéd Kadét Program biztosít a tanulók számára. A program részeként a fiatalok egyebek mellett megismerkedhetnek a honvédség értékrendszerével, melynek egyik eleme a közösségépítés.

Nagy Sándor polgármester aláhúzta: a Honvéd Kadét Program által nyújtott ösztöndíj program óriási inspiráló és ösztönző erő lehet minden más tantárgy irányába is. „Fontos, hogy tudjuk hova tartozunk, hogy magyarok vagyunk és ez mivel jár” - mondta.

20221119-kisteleki-gimnazium (3)

A rendezvényen rászt vett Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály, Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője, valamint Kis Ákos vezető kormánytanácsos, szakreferens.

Az aláírást követően a megjelentek megtekintették az iskolát, találkoztak az ott tanuló diákokkal, meglátogatták az éppen folyó táncpróbát, amivel a szalagavató bálra készültek a végzős fiatalok. Almási alezredes kiemelte: a Honvéd Kadét Program nem csak arról szól, hogy megmutassa a katonai pályát, sokkal szélesebb a cél. A programon keresztül a diákok megismerhetik állampolgári kötelességeiket, melynek eredményeképpen lehet utánpótlása a Magyar Honvédségnek és olyan – a katonai szolgálatot támogató – nemzedék nőhet fel, akik civilként értik és értékelik a katonai hivatást.

20221119-kisteleki-gimnazium (4)