Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos programmal készülnek

2007. január 1. 0:00

Minden idők leglátványosabb légiparádéjára készülnek Kecskeméten, augusztus 11-12-én. Már 23 ország igazolta vissza részvételi szándékát a IX. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szervezőinek, de ez a szám az utolsó pillanatig változhat. Az előkészületekről Pető István dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka adott tájékoztatót. Elmondta: az első repülőnapot 1990-ben rendezték a városban. Ekkor a legnagyobb szenzációt a két-két szovjet MiG–29-es és amerikai F–16-os jelentette. A következő légiparádé egy évvel később Taszáron volt, amit – tekintettel a nagy sikerre – egy évvel később megismételtek. A hírös városban 1997-től találkoznak rendszeresen a világ számos országából érkezett pilóták és repülőgépek.

Az idei rendezvény várhatóan minden eddigi sikert túlszárnyal majd. Hat kötelék bemutatója lesz látható – ilyen Európában még sehol nem volt. Visszatér például Kecskemétre a francia Patrouille de France és a török Turkish Stars. Először jön Magyarországra a PC–9-eseket repülő horvát Krila Oluje-Wings of
1595870880
Storm kötelék és bemutatkozik a svájci Patrouille Suisse hat F–5E típusú gépből álló formációja is. Rajtuk kívül repül még a dán Saab T–17-esekből álló Baby Blue kötelék és a szerb Flying Stars. Szintén itt lesz a NATO AWACS-flottájának egyik Boeing 707-ese, amelyen egy magyar tiszt is szolgál. A számtalan más érdekesség közül talán Tito marsall felújított személyi repülőgépét, a második világháborús gépeket és az egyedi festéssel ellátott Albatrost érdemes még megemlíteni.

A Magyar Honvédség többek közt a MiG–29-es és a Gripen vadászrepülőgépekkel, Mi–24-es harci helikopterekkel, valamint a Mi–17-es, Mi–8-as szállítóhelikopterekkel képviselteti magát. Az érdeklődők ugyanakkor megtekinthetik Besenyi Péter műrepülő-világbajnok és Veres Zoltán Európa-bajnok bemutatóját is. Az idei év kuriózuma egy MiG–29-es vadászgép, egy Forma-1-es versenyautó, egy Bell Cobra típusú helikopter és a Besenyei Péter vezette légcsavaros repülőgép versenye lesz.

1595870880

A színpadon egész napos műsor szórakoztatja a vendégeket, de a szervezők a várható kánikulára is felkészülnek: a látogatók részére hűtőfolyosókat és sátrakat állítanak fel. Négy helyszínen gyermekfoglalkozásokat tartanak, tizenkét mentőautó lesz szolgálatban. Biztonsági okból a repülőtér is három szektorra lesz osztva.

Az autóval viszont nem lehet a reptér közelébe hajtani. A rendezvényre érkező vendégeknek a Kecskemétre bevezető utak, autópályák közvetlen közelében kialakított ingyenes parkolókban kell hagyniuk járgányaikat, innen pedig autóbuszokkal szállítanak mindenkit a repülőbázis területére. A kapukat mindkét nap reggel 7.30-kor nyitják és 18.00-kor zárják.

Galambos Sándor