Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légierő harcászati gyakorlaton tett látogatást a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2022. június 1. 21:17

Svédországban tett látogatást június 1-jén dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, aki az ott zajló szimulációs légierő harcászati gyakorlatot és az azon résztvevő magyar katonákat tekintette meg Stockholmban, a Swedish Air Force Combat Simulation Centre (FLSC) bázisán. A látogatás során a Magyar Honvédség parancsnoka találkozott Jan-Olof Lind-al, a svéd védelmi minisztérium államtitkárával is.

Svédország_MHpk (2)

A parancsnok az államtitkárral történt találkozáson elmondta, hogy a honvédelmi tárca és a svéd Saab vállalat közötti megállapodás stratégiai jelentőségű hazánk számára, hiszen hosszú távon biztosítja a magyar vadászrepülő képességet. A magyar parancsnok hangsúlyozta, hogy a két ország közötti Logisztikai Szerződés 2036-ig történő meghosszabbításával a magyar fél továbbra is biztosítja elkötelezettségét a Gripenek mellett, illetve a közös, jövőbeni fejlesztéseken túl egy esetleges újabb Gripen század megalakítása is meghatározó együttműködést eredményezhet.

A találkozón a Gripen vadászgépek, és a további katonai együttműködési lehetőségek mellett szó volt még a Magyar Honvédségnél már rendszerbe állított Carl Gustaf páncéltörő eszközökről is. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte, hogy Magyarország nagyra értékeli azt az együttműködést, amelyet a haditechnikai beszerzés kapcsán tapasztaltak. Elmondta, hogy számos hasznos útmutatást, információkat és sok segítséget kapott a honvédség, illetve remek kapcsolatot építettek ki a céggel, és természetesen szeretnék ezt az együttműködést a jövőben is folytatni.

A találkozót követően a Magyar Honvédség parancsnoka egy szimulációs valós időben zajló légvédelmi vadász és vadászirányító összevont gyakorlatot tekintett meg a stockholmi Swedish Air Force Combat Simulation Centre bázisán. Az altábornagy a gyakorlatra való felkészülésen, annak végrehajtásán és kiértékelésén is részt vett.