Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„MATASZ DON - 80” konferencia

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Magyar Tartalékosok Szövetsége |  2022. december 1. 17:57

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) - felelősséget érezve az 1943. január-februári, Don folyó menti harcok 80. évfordulójához köthető „MATASZ DON - 80” országos rendezvénysorozat keretén belüli, méltóságteljes megemlékezések szervezéséért -, emlékezve a magyar katonák, munkaszolgálatosok helytállására, illetve a magyar katonai örökség ápolását segítve szervezte meg a „Konferencia a MATASZ DON - 80 rendezvénysorozat előkészítéséért” elnevezésű tanácskozást a közelmúltban, Szabolcsveresmarton.

20221201-matasz  (2)

A „MATASZ DON - 80” országos rendezvénysorozat fővédnöki tisztségét Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere vállalta.

A konferencia Kisvárdán, a Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya épületének külső homlokzatára elhelyezett, a magyar királyi „II. Rákóczi Ferenc” 12. honvéd gyalogezred Don-folyóhoz történő kiszállításának évfordulója alkalmából állított emléktáblánál kezdődött. Emlékező beszédében Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Matasz elnöke hangsúlyozta: az emléktábla mindazoknak a katonáknak emléket állít, akik 1942. október 31-én indultak vasúti kiszállítással a frontra. Az emléktáblánál – mások mellett - koszorút helyezett el Czill István alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese és Széles Ernő nyugállományú dandártábornok.

A koszorúzást követően, a tanácsteremben Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke foglalta össze tapasztalatait a megyében tíz éve zajló doni megemlékezésekről. Ezután Bene János történész, múzeumigazgató tartott tartó előadást az 1943. januári Don-menti eseményekről.

20221201-matasz  (13)

A rendezvény második napján – amely során mások mellett felszólalt Czill István alezredes, Simon-Jójárt Sándor nyugállomány ezredes, a szövetség Veszprém megyei, dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, Győr-Moson-Sopron megyei, valamint Nagy Zoltán nyugállományú ezredes, Békés megyei elnök is – a rendezvénysorozat eddigi szervezési munkáiról számoltak be a résztvevők.

A konferencián a szövetség – amely továbbra is vezetője és koordinátora az 1943. év eleji doni harcok emlékére szerveződő országos rendezvénysorozatnak – több ajánlást is elfogadott. Mint leszögezték, különös figyelmet fordítanak a jövő januárban és februárban megrendezendő, a Don-folyó parti ütközetek 80. évfordulójával összefüggő „MATASZ DON – 80” elnevezésű megemlékezési rendezvényekre. Hozzátették: a szövetség minden csatlakozó szervezet, intézmény, személy számára segédanyagot biztosít a helyi megemlékezési feladatok akár önálló megszervezéséhez, illetve csatlakozási lehetőséget kínál a térségben lévő nagy tapasztalatokkal rendelkező Matasz szervezetek rendezvényeihez.

A nagyszabású „MATASZ DON – 80” rendezvénysorozat a tervek szerint január 10-én, Zircen, az apátság területén kezdődne és február 17-én, Fehérgyarmaton zárulna. A nyitórendezvényen a díszparancs és a menetzászló átadása után, az első induló kétnapos MATASZ DON-80 emléktúra Veszprémben ér majd véget.

20221201-matasz  (10)

A konferencián elhangzott: minden területi, helyi, tagozati Matasz szervezet felkarolja az igényeket és segíti a tervezett évfordulós rendezvények megvalósítását. Fontos, hogy a programokhoz csatlakozni kívánó szervezetek – a szövetség honlapján megtalálható információk szerint – visszajelzést küldjenek a szövetségnek.

A konferencia a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnokság, a térség országgyűlési képviselőinek, valamint a helyi közigazgatási-társadalmi szervezetek támogatásával valósult meg.

CímkékMATASZ