Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés Ihászon

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 19. 16:35

1849 júniusában a Marcaltő ellen készülő Schütte osztrák tábornokot Kmety György és serege az ihászi pusztán megtámadta, s kétórás heves ágyútűzzel feltartóztatta. A csatát azonban végül elvesztettük, hiszen az erős osztrák lovasság visszanyomta a magyar csapatokat Pápa felé.

Március 15-én, kora délután az ihászi csata egykori helyszínén is megemlékezés zajlott az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei tiszteletére. A marcaltői evangélikus általános iskola diákjai verses-zenés összeállítással emlékeztettek a dicső hősökre. Sandl Zoltán, a település polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy március 15-e boldog ünnepünk,mert a saját létünkért való küzdelmet, a közös ügyünkért való összefogást jelenti.

Oláh Emil alezredes, református tábori esperes ünnepi beszédében arról szólt, hogy elődeink 1848. március 15-én példát mutattak az összefogásból, megmutatták, hogy egy közös cél elérése érdekében az együttműködés a legfontosabb. Mint elmondta: ők, akik grófok, hercegek, városi polgárok, jobbágyok voltak, együttműködésükkel olyan például szolgálnak, melyet napjainkban sem hagyhatunk figyelmen kívül.

Az ünnepi rendezvény végén koszorúzásra került sor, az emlékezés virágait helyezték el a jelenlévők, akik nemcsak az 1973-ban avatott ihászi obeliszknél, hanem a tavaly október elején állított Pap Gábor-emlékkőnél is koszorúztak.

Pap Gábor, az 1849. június 27-i ihászi ütközetben harcoló honvéd százados, költő dunántúli református püspök volt. Petőfi Sándor mellett azon kevesek közé tartozik, akiknek versei végigkísérnek bennünket a fontosabb ütközetek, győzelmek színhelyein.

 Fotó: Marton Zsolt