Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mitől menő a Lynx?

Háromszáz civil jelentkezését várják szeptember 11-ig

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Spirit FM és Kertész László archív felvételei |  2023. szeptember 1. 9:44

Többek között attól, hogy ez az egyik legmodernebb – ha nem a legmodernebb – lövészpáncélos, amit világviszonylatban eddig csak a mi haderőnkben rendszeresítettek. Ráadásul a Lynx-zászlóaljba most kiemelt illetményért toboroz a civil szférából elhivatott és rátermett embereket a Magyar Honvédség – derült ki a Spirit FM csatorna „Katonadolog” című műsorának augusztus 31-ei adásából.

Lynx_1

A műsorban Győri Tamás százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári toborzóközpontjának megbízott parancsnokhelyettese és Tóth Péter hadnagy, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár századparancsnok-helyettese kifejtették: szeptember 11-ig háromszáz fő jelentkezését várják a toborzás szempontjából is kiemelt Lynx-programba. A lövészpáncélosok Hódmezővásárhelyen települnek, ahol jelenleg a már meglévő állomány különböző kiképzései is zajlanak.

Aki esetleg még nem tudná, az az éteren keresztül is meghallgathatta, hogy a Lynx harcjármű személyzete három főből áll: harcjármű-parancsnok, irányzó és harcjármű-vezető. A lövészpáncélos deszant-terében további nyolc gyalogos lövész-katonát tud szállítani – első körben ebbe a beosztásba keresnek olyanokat, akik a bennük rejlő erő és elszántság mellett át tudják élni a haditechnikai fejlesztés történelmi pillanatát. Elvégre ritkán fordul elő, hogy többek között lézeres besugárzás jelzővel, akusztikus lövésjelzővel és StrikeShield moduláris aktív védelmi rendszerrel, illetve szenzorok tömegével felszerelt új lövészpáncélos kerül a Magyar Honvédség hadrendjébe – ráadásul a világon elsőként.

IMG_0265

Győri Tamás százados szavaival élve, „dübörög” a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, és aki részese akar lenni, annak nem kell mást tennie, mint ellátogatni az iranyasereg.hu honlapra, ott kitölteni egy űrlapot és várni, hogy a toborzó szakemberek felhívják a részletek egyeztetése miatt. (Természetesen a haderő bármelyik toborzóirodájában is lehet jelentkezni.) Kizáró okot pedig keveset találni, hiszen a magyar állampolgárság, a cselekvőképesség, az általános iskolai végzettség, a büntetlen előélet, és a magunk mögött hagyott 18. születésnap már elegendő ahhoz, hogy megkezdjük az alapkiképzést – feltéve, ha megfeleltünk a bevonuláskor az alapszintű egészségügyi és pszichikai alkalmassági vizsgálaton. Természetesen nem árt, ha rendelkezünk még némi technikai érzékkel és jó barátságot ápolunk a számítógépekkel, mert a Lynx – modern társaihoz, a Leopard-harckocsikhoz és a PzH 2000-es önjáró lövegekhez hasonlóan – voltaképpen páncélozott számítógép, igaz, Tóth Péter hadnagy szerint „rendkívül felhasználóbarát”.

Lynx_2

Visszatérve a nyolchetes alapkiképzésre: ennek ideje alatt a jelöltek szállást és teljes ellátást kapnak és persze már ekkor is jár a kiemelt illetmény, azaz a bruttó 737.000 forintos fizetés. Ezekben a hetekben az alapvető katonai képességek megszerzése mellett hangsúlyt kap a fizikai állóképesség fejlesztése, mert bizony a minden katonára érvényes fizikai követelményeket majd teljesíteni kell, ám ebben is segít a honvédség. Az alapkiképzés után jön a lövészkiképzés, majd pedig a megfelelt jelöltek bekerülnek a zászlóaljba, ahonnan akár majd irányzóvá, harcjármű-vezetővé, vagy akár harcjármű-parancsnokká is válhatnak a későbbiekben. Bevonuláskor egyébként mindenki három évre szóló szerződést ír alá – hat hónap próbaidővel. Tovább árnyalva a Lynxről alkotott képet, Tóth Péter hadnagy elmondta: a kezelőszemélyzet legfontosabb ismérve a csapatmunka. Noha mindenkinek megvan a jól behatárolható felelősségi köre, mindenki segít a másiknak.

A rádióműsorban az is elhangzott, hogy noha a Lynx-program kiemelt fontosságú, a haderő továbbra is várja azokat, akik katonaként szeretnék szolgálni a hazát. A különböző lehetőségekről szintén az iranyasereg.hu-n, vagy a toborzóirodákban lehet tájékozódni.

Lynx_3

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

Kapcsolódó cikkek
lynx 01

Íme a Lynx!

2023. augusztus 11. 13:58

lynxindex

Embert várunk a vasra!

2023. augusztus 11. 13:57