Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orbán Viktor: Magyarországot instabil régiók veszik körül

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív felvételek és MTI |  2022. február 13. 17:23

Megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor február 12-én, szombaton, Budapesten, a Várkert Bazárban. A miniszterelnök elmondta: a jövő súlyos kérdéseket vet fel – utalva ezzel a háborús konfliktusokra, a világjárványra és egy újabb migrációs válságra.

Download.aspx

„Lesz-e háború, lesz-e pénz, lesz-e újabb járvány és migrációs hullám – ezeket a súlyos kérdéseket veti fel a jövő” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, a helyzet komoly és törékeny, Magyarországot instabil régiók veszik körül: Nyugat-Balkán és Ukrajna. „A Balkánon ott van az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Törökország. Mindez a mi határainknál. Bosznia hetven kilométerre van a Magyarország déli határaitól, és ma is 665 magyar katona állomásozik a Balkánon” - részletezte az kormányfő.

A miniszterelnök beszélt a Balkán megbékítésének „receptjéről” is: gyors Európa Uniós tagság, kiegyezés Szerbiával és Európa Uniós Marshall-terv. Hozzátette: sajnos nem ez történik. „Magyarország az elmúlt években megerősödött, nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, hogy a rossz, nagyhatalmi politika károkat okozzon a szomszédunkban. Se Berlin, se Brüsszel nem csinálhat Balkán politikát a magyarok ellenében, de még nélkülünk sem” – fogalmazott a kormányfő.

Kijelentette: Magyarország érdeke a béke és a gazdasági fejlődés, így nem jöhet szóba kioktatás, vagy nagyhatalmi arrogancia. Nem a Balkánról, hanem a Balkánnal kell beszélni és velük együtt kell cselekedni.

KFOR_archív

Az évértékelő beszédben kitért egy sürgető problémára: Ukrajna és Oroszország konfliktusára. „Magyarország érdekei itt is világosak: el kell kerülni a háborút” - fogalmazott Orbán Viktor. Háború esetén akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Ukrajnából, ami alapjaiban rajzolná át Magyarország politikai és gazdasági helyzetét. A miniszterelnök példaként felhozta a volt Jugoszlávia helyzetét az 1990-es években, amikor több tízezer menekült érkezett.

Elmondta: mi a békéért dolgozunk, de termesztésen a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést. „Háborús végkifejlett esetén is rendelkezünk megfelelő forgatókönyvvel és akciótervvel” – ismertette a miniszterelnök.

Hozzátette: Magyarország méretéből, katonai és gazdasági erejéből fakadóan nem vagyunk képesek döntő, vagy mellőzhetetlen befolyást gyakorolni az Európai Unió, a nyugat és Oroszország kapcsolataira. Ez azonban nem ok a tétlenségre – világított rá Orbán Viktor. „Sohasem rejtettük véka alá, hogy Brüsszel stratégiáját elhibázottnak, az Oroszország elleni szankciókat pedig zsákutcának látjuk” – mondta a kormányfő.

Elmondta: a biztonság nem barátság, hanem erő kérdése, amiből két dologra következtethetünk. „Az első, hogy mindig megfelelő szélességű és mélységű területnek kell lennie Magyarország és Oroszország között, ami ma Ukrajna. Ezért függetlensége és életképessége közvetlen magyar érdek. Másodszor pedig Európa katonai erejének legalább akkorának kell lennie, mint Oroszországénak. Amíg ez nincs így, addig Európa népének biztonságáról nem az európaiak, hanem az amerikaiak és az oroszok fognak dönteni. „Ezért Magyarország támogatja, hogy európai katonai képességeket és közös véderőt alakítsunk ki. Ennek jegyében belevágtunk, hogy modern magyar hadsereget és hozzátartozó hadiipart építünk” – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a hadiipart még össze kell kapcsolni a gazdasággal, be kell kötni az egyetemeket, a kutatóintézeteket és innovációs parkokat is. Mindemellett természetesen kellenek a fiatalok is, akik készen állnak szolgálni, ha meg kell védeni a hazát. „A most kézhez vett fegyverpénz ugyan kifejezi a megbecsülésünket és komoly elismerés a társadalom részéről, de önmagában nem elég. Sok munka vár még ránk. Szükségünk van saját erőre, nemzeti hadseregre. Nincs olyan szövetséges a világon, aki helyettünk védené meg a hazánkat. Mellettünk, velünk talán, de helyettünk biztosan nem” – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő az évértékelőn - egyebek mellett - szólt még a világjárványról is. Mint elmondta: a világjárvány nyomás alá veti Magyarország politikáját és gazdaságát. „Magyarország derekasan állta a sarat” – hangsúlyozta. Hozzátette: a járványügyi hatóságok, a kórházak, a magyar egészségügy kiemelkedően teljesített, valamint az államigazgatás a rendőrök és a katonák összehangoltan, gyorsan és fegyelmezetten dolgoztak. „A kormány egységes és higgadt maradt, az ország cselekvőképessége egy pillanatig sem forgott veszélyben” – nyilatkozta Orbán Viktor.

oltás_katonák_Archív

Az évértékelőt, immár 23. alkalommal szervezték meg. Első beszédét 1999-ben, az első miniszterelnöki ciklusa alatt tartotta Orbán Viktor, amellyel hagyományt teremtett. Innentől kezdve minden év elején áttekintik az elmúlt esztendőt és ismertetik a következő időszakot.