Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rajzolás, sport és honvédelem

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Koronczai Zoltán százados, Dömsödi Richárd, Tirszin János |  2023. május 7. 9:14

A címben szereplő mindhárom területen helyt áll Arnót Anita szakaszvezető, aki tizenhárom éve viseli egyenruháját. A Székesfehérváron, híradó kezelő beosztásban szolgáló katona az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetéstámogató Dandár állományát erősíti. Megannyi sporteredményéről volt ismert eddig, ám nemrég új oldaláról is bemutatkozott: szülőhelyén, Szentesen grafikai kiállítással lépett a civil nagyközönség elé ,,A természet grafit lábnyoma” címmel, amelynek a helyi gyermekkönyvtár adott otthont.

arnoth anita (4)

Anita autodidakta módon, könyvek és videók segítségével sajátította el rajzkészsége jelenlegi szintjét, amelynek szeretete - saját bevallása szerint - mindig is magával kísérte eddigi életét és amely nemrég, a boszniai-hercegovinai külszolgálata, az MH EUFOR Kontingens 26. váltásban eltöltött idő alatt csúcsosodott ki. Ott ugyanis, ha szolgálati feladatai és fizikuma erősítése mellett akadt egy kis szabadideje, azt rajzolásra fordította.

,,Az évek majd megmutatják, meddig, hová tudok fejlődni” – nyilatkozza a már egy koszovói és két ciprusi missziót is megjárt fehérvári katona. Tizenhét rajzát, öt tájképét egy családtag javaslata alapján tárta a szélesebb közönség elé. A pozitív fogadtatás nem sokat váratott magára: számos érdeklődő, művészetkedvelő ember, illetve több grafikus, festő hozzáértő tekintete mellett középiskolai oktatói, régi tanárai is jelen voltak a tárlatnyitón, bíztatva őt, vigye tovább ezt a vonalat, alkosson, ha csak teheti.

„Szeretném még magam fejleszteni, grafikus tanfolyamokra járni!” – osztja meg terveit Anita, aki a későbbiekben a rajz területén a tárgyábrázolás és a perspektivikus látásmód irányaiba is elkalandozna. Akik ismerik, jól tudják, nemcsak a grafikai készsége, hanem végtelen kitartásával párosult sporttehetsége is kiemelkedő a szakaszvezetőnek. „Kilenc éves korom óta versenyszerűen sportolok. Félmaratonista vagyok” – mondja. Ehhez - teszi hozzá - a napi sportolási lehetőséggel a Magyar Honvédség igen kedvező feltételeket biztosít számára.

arnoth anita (13)

„Reggelente egy órát erősítünk és futunk, hiszen a katonának a megfelelő erőnlét biztosítása elengedhetetlen” - mondja. Vallja, hogy a honvédség képes újat, kalandos izgalmakat nyújtani a hétköznapokban: úgy látja, erre garanciát jelent az itt tapasztalható összetartás.

Anita a misszióból való hazatérését követően, ahogy a rajzolás terén, úgy a sportban sem tétlenkedett. Részt vett a székesfehérvári Cerbona Fehérvár félmaratonon, ahol 121 női versenyzőből az előkelő hatodik helyig jutott, kategóriájában pedig a negyedik helyen futott be. Emellett, a félmaraton részeként megszervezett Soltész János emlékfutás 14 kilométernyi távján a második helyet ,,rabolta el” versenytársai elől.

Megállás természetesen nincs és nem is lehet: most az Ultrabalaton vesz részt a szakaszvezető, egy háromfős csapat résztvevőjeként vágott neki a 211 kilométeres távnak.