Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatban gondolkodni

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. július 5. 18:51

Kiválóan teljesített az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata az idei Magyar Honvédség-szintű járőrbajnokságon; az MH Altiszti Akadémia által szervezett versenyt június 27–28-án rendezték meg az izbégi lőtéren.

A 2012-es kiírás szerint – a járőrbajnokság történetében idén először – minden csapat kilenc katonával nevezhetett: az összeállításban hat férfi és három női versenyzőt kellett jelölni. Így – a korábbi évekkel ellentétben – nem volt külön verseny a férfiaknak és a nőknek, alakulatonként egy vegyes csapat indulhatott.

A Bocskai-dandár csapatának tagjai dr. Bazsala Judit főhadnagy (járőrparancsnok), Fenyves József főhadnagy (járőrparancsnok-helyettes), Piroska György zászlós, Gidófalvi Gábor, Fürjes Katalin, Németh Balázs, Lantos Melinda, Csóka Csaba szakaszvezetők és Luksa Tibor őrvezető voltak. Csapatvezetőként Horváth Béla százados, edzőként pedig Petruska Sándor törzsőrmester kísérte a versenyzőket. A versenyt megelőző – fizikailag megterhelő, de csapatépítő jelleggel bíró és rendkívül hasznosnak bizonyuló – felkészítés Debrecenben, Hajdúhadházon illetve a Bükk hegységben zajlott.

1595938287
A 21 csapat mintegy kétszáz katonája két napon át tesztelte tudását a „riválisokkal" szemben. A feladatok végrehajtása során a résztvevők pontos képet kaphattak általános kiképzettségükről, állóképességükről, stressztűrésükről, valamint a bajtársiasság alapját képező csapatszellemről.

Az első napon a csapatok a lövészet mellett tájékozódási és egészségügyi elméleti ismereteikről adtak számot, a másodikon pedig gyakorlatban bizonyíthatták, mennyire képesek együtt gondolkodni a terepen, tájékozódási futás közben.

A Horváth Béla százados által felkészített bocskaisok ezúttal is kitettek magukért. A lövészet (pisztoly- és karabély-), a „tesztírás", valamint a nehéz súlyokkal végrehajtandó, vizes terepen berendezett akadálypálya versenyszámokat külön is értékelték, ezeken a Bocskai-dandár csapata a harmadik, az ötödik és az előkelő első helyet szerezte meg.

Dr. Bazsala Judit járőrparancsnok elmondta: teljesíteni kellett továbbá katonai testnevelés, kézigránátdobás, C-IED (rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység), valamint váltószerű, fegyver szét- és összeszerelés versenyszámokban is.

A második napon a csapatnak a Lajos-forrástól indulva kellett a térképen megjelölt 14 pontot megkeresni. A 3 óra 11 perces tiszta futott idő az aznapi második legjobb időeredményt jelentette, ezzel az első nap végi 4. helyről a járőrcsapat összesítettben a 2. helyre küzdötte fel magát.

A főhadnagy hozzátette: a versenyen legalább annyira számított az, hogy a járőrtagok mennyire tudnak együtt dolgozni egy célért, mennyire ismerik a csapat erős és gyenge pontjait, és ezáltal mennyire képesek egymást segíteni, mint az egyéni teljesítmény. Kijelenthető, hogy a bocskais katonák mindkét fronton biztonsággal helytálltak.

A 21 csapattal startoló Magyar Honvédség-szintű járőrbajnokságon a dobogó tetejére végül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapata állhatott. Második helyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár végzett, a bronzérmet pedig az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái vihették haza. A lövészdandár csapata elnyerte továbbá az MH Támogató Dandár parancsnokának különdíját is az akadálypályán teljesített magasan legjobb időeredményért.