Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stabil a katonai együttműködés Magyarország és Románia között

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. március 23. 17:02

Kétnapos látogatáson fogadta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát Daniel Petrescu vezérezredes Bukarestben. A találkozón a NATO, valamint az Európai Unió partneri keretein belül tárgyaltak a két ország fejlesztési terveiről, történelmi örökségünk kezeléséről és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekről.

11

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a találkozó kapcsán elmondta, hogy a kölcsönös tisztelet és a bizalom jegyében erősödik Magyarország és Románia katonai együttműködése. Régiónk gazdasági növekedése, politikai érdekeink képviselete és védelmi lehetőségeink nagymértékben függnek a párbeszédtől és a közös fellépéstől.

A magyar-román katonai együttműködés nagy múltra tekint vissza, ami az elmúlt időszakban történt nemzetközi események miatt felértékelődött. Az orosz-ukrán háború komoly hatással lesz közös tevékenységeinkre - többek között - a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj működésére.

Az elmúlt két évben hatványozódott egymásra utaltságunk szomszédos országainkkal. A koronavírus-járvány egyik legnehezebb időszakában Magyarország biztosította a tranzitot a schengeni külső határátkelőhelyeken, továbbá Romániát lélegeztetőgépekkel és gyógyszerekkel is támogatta, segítséget nyújtott Romániának ötven koronavírussal fertőzött beteg speciális ellátásában. Most egy új kihívással, az orosz-ukrán háború miatti menekültválsággal kell együttes erővel szembe néznünk – mondta a parancsnok.

13

A plenáris megbeszélésen a parancsnok kiemelte, hogy Magyarország és a Magyar Honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően állampolgáraink és hazánk veszélyeztetése nélkül támogassuk a békés környezet megteremtését. Hozzátette: „Magyarország a diplomáciai eszközöket és a nemzetközi párbeszédet tekinti a legfontosabbnak az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus kezelésében. Álláspontunk, hogy nincs elfogadható magyarázat a konfliktusok háborús megoldására, ehelyett inkább a békés megoldásban hiszünk. Meg kell osztanunk egymással legjobb gyakorlatainkat, hogy szövetségesként még nagyobb hatékonysággal tudjunk együttműködni a mindkét országot érintő kihívások megoldásában.”

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka bukaresti látogatása során a Román Szárazföldi Erők vezető állományával is találkozott, valamint tájékoztatót kapott a Romániába települt NATO Erőket Integráló Elem működéséről, annak tapasztalatairól.