Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanár úr kérem…

Rangos NATO-szintű elismerést kapott az altiszteket oktató főtörzszászlós

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kalamár Dezső főtörzszászlós archívuma |  2021. november 4. 7:19

Kellemes meglepetés érte Kalamár Dezső főtörzszászlóst, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 16. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda toborzó altisztjét október közepén, amikor egy NATO munkacsoport tagjaként dolgozva az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere fémjelezte rangos elismerést vehetett át korábbi külszolgálata során nyújtott teljesítményéért.

Kalamár_Dezső_interjú (3)

Nyelvünkre ugyan nehéz lefordítani az elismerést, de talán az érdemleges védelmi szolgálatért érem vagy szolgálati jel kifejezés (Defence Meritorious Service Medal - DMSM) árulkodó. Hivatalosan az a személy érdemelheti ki ezt az elismerést, aki kiemelkedő szolgálatával sokat tett az Egyesült Államok védelmi minisztériumáért. Kalamár Dezső főtörzszászlós esetében mindez jóval összetettebb, hiszen 2015-2019-ig tartó, négyéves külszolgálata alatt körülbelül 1200 hallgatót oktatott az oberammergau-i NATO iskolában. Mint elmondja: Tunéziától kezdve, Mongólián át egészen Új-Zélandig, minden szövetséges országból, illetve a partnerországokból is érkeztek diákok a különböző képzésekre.

„Mindenekelőtt szeretném ilyen formában is megköszönni Brian Hill ezredes, az iskola dékánja közbenjárását, aki felterjesztett erre az elismerésre. Az iskola parancsnoki beosztását mindig amerikai tiszt tölti be. Ez azért fontos körülmény, mert a NATO-ban nincsenek rendszeresítve állandó elismerések, viszont ő, amerikai állampolgárként javasolhat erre érdemes személyeket” – világítja meg a tengerentúli szálat a „tanár úr”. Mint meséli: valóban meglepődött, mert a NATO Defense Education Enhancement Program oktatói képzéséről szóló kézikönyv anyagának összeállítása közben mindenre számított, csak erre nem.

„A tervek szerint a szövetség 2023-ban fogja kiajánlani ezt a kötetet a tagországoknak és a partnerországoknak, benne a NATO oktatói képzéshez szükséges információkkal, tudásanyaggal. Érdekesség, hogy a gazdasági válság ellenére a tagországok még mindig nagy figyelmet fordítanak a megfelelő képzésre – ez a külszolgálatom ideje alatt fentebb említett létszámadatokból is látszik” – fogalmaz Kalamár Dezső főtörzszászlós, aki Oberammergauban a professzionális altisztiképzéssel foglalkozó alosztály keretében oktatott. Tantárgyai között szerepelt az egyéni képzés, a vezetési képesség-fejlesztés (leadership) és az úgynevezett NATO-orientáció.

„Nemzeti szinten a katona megtanulja, hogyan kell vezetni az alárendeltjeit. Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatják többek között azt, hogy miként kell együttműködni más nemzetek katonáival, miként kell őket vezetni. Hogyan kell kezelni a kulturális különbségeket, miként legyenek rugalmasak, és milyen módon fejlesszék saját katonáikat úgy, hogy ők és az adott szervezet is sikeresek legyenek. Az anyag része a professzionális konfliktus-kezelés és a megfelelő kommunikáció is. Mivel humánerőforrás-menedzsmentből mesterdiplomát szereztem, ezt a tudást is be tudtam építeni a négy esztendő során a tananyagba” – mondja a toborzó altiszt. Meglátása szerint a NATO jó ideje nem intézményeket, hanem képességeket fejleszt; sőt, saját tanfolyamait, képzéseit is mindig az aktuális igényekhez igazítja, nyomon követve a legújabb kihívások támasztotta elvárásokat. Kalamár Dezső főtörzszászlós elmondta: a hazai „Acélkocka” Altisztképzési Rendszer abszolút párhuzamban van a NATO altisztképzési rendszerével.

„Nem én vagyok az első és nem is az utolsó magyar katona, aki ezen a helyen szolgálhatott. Folyamatosan hozzuk haza a tudást. Ez azért sem megvetendő, mert az említett altisztképzési alosztály meghatározó vezető szerepet játszik a szövetségesi altisztképzés aktuális formálásában. Már csak azért is, mert a legnagyobb létszámban ők oktatnak altiszteket. Ez a lehetőség növeli a teljes Magyar Honvédség intézményes tudását” – zárja beszélgetésünket a „tanár úr”.

Kalamár_Dezső_interjú (1)