Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Testnevelő tisztek továbbképzése

Szöveg: HVK KIKCSF | Fotó: a csoportfőnökség felvételei |  2023. április 4. 18:04

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár adott otthont annak a továbbképzésnek, amelyen a katonák fizikai felkészítéséért felelős szakemberek vettek részt.

MH_testnevelo_tiszt_tovabbkepzes (3)

A háromnapos esemény dr. Eleki Zoltán ezredes, a HVK Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök helyettesének beszédével vette kezdetét. Ezt követően az ország valamennyi alakulatától érkezett testnevelő tisztek elemezték a 2022. évi fizikai felmérési eredményeket, majd áttekintették az idei állapotfelmérés feladatait, kiemelt figyelmet fordítva a jelenleg még tesztelés alatt álló Honvéd Fizikai Ellenőrző Gyakorlatnak, röviden a „HEGY”-nek.

A „HEGY” olyan fegyvernemenként – többek között lövész, harckocsizó, különleges műveleti, felderítő, búvár, műszaki – differenciált összetett gyakorlatsor, amelyet a bevetések során várható fizikai terhelések alapján állították össze. Célja a katonák felkészültségének mérése mellett a mindennapi testedzésre való ösztönzés, valamint egy új kihívás bevezetése is.

MH_testnevelo_tiszt_tovabbkepzes (1)

Az elméleti foglalkozásokat követően sportfoglalkozás várt a testnevelőkre, ahol egy cross-fit edzés során mérhették össze erőnlétüket. Másnap reggel a résztvevők a Katonai Háromtusa Bajnokság új szabályai szerinti háziversenyen küzdöttek meg egymással. A változtatásoknak köszönhetően, a versenyszámok összegyúrásával egy látványos és izgalmas bajnokság tanúi lehettek a testnevelők, amelynek során például a futószám közben teljesítették a kézigránát dobó- és a lőgyakorlatot.

Az értekezlet zárásaként a szakemberek véglegesítették az április 5-én, Tatán tervezett Funkcionális Fitnesz Bajnokság során elvégzendő feladatokat. A versenyhez szükséges gyakorlatok igen népszerűek a katonák körében, de eddig még nem mérhették össze tudásukat. A rendezvény egyben válogató verseny is lesz, így aki kiemelkedő teljesítményt nyújt, az idei katonai világbajnokságon képviselheti a Magyar Honvédséget.

MH_testnevelo_tiszt_tovabbkepzes (nyitó)