Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb lépés a VIKI és a SAAB együttműködésében

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2024. május 2. 15:55

Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

20240502_VIKI_SAAB_együttműködés_1

A tárcavezető elmondta: a VIKI kijelölt vezérigazgatója, Deme László helyettes államtitkár tárgyalt a SAAB vállalatcsoport vezetőségével, és egyeztették a svéd konglomerátummal való közös munka konkrét lépéseit a kiterjesztett valóság (XR) technológiák területén azonosított együttműködési pontok mentén.

Mint ismeretes, a Honvédelmi Minisztérium és a SAAB között márciusban aláírt megállapodás alapján mesterséges intelligenciát alkalmazó Kiválósági Központ jön létre. A svéd fél részt vesz a többi közt a Magyar Légierő harcászati repülő képessége, illetve az azt támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében is. Ehhez kapcsolódóan, a – magyar részről a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. által koordinált – központban pilot projektként indul el a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával támogatott karbantartási képzés.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye