Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vaskuti István jelölték a Nemzet Sportolója címre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: dr. Schmidt Ádám hivatalos Facebook-oldala |  2023. február 9. 11:58

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságán február 8-án megtartott szavazás után Vaskuti Istvánt javasolják a Nemzet Sportolója címre.

Vaskuti_Istvan_kozeli

A voksolásra azután került sor, hogy tavaly decemberben elhunyt a magyar birkózás legendája, a Nemzet Sportolója, az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Varga János, nyugalmazott honvéd ezredes. Helyére a Nemzet Sportolói tizenkettedik tagjuknak Vaskuti Istvánt, az 1979 és 1988 között a Bp. Honvéd színeiben kenuzó klasszist jelölték.

Vaskuti István 1980-ban kenu kettes 500 méteren nyert olimpián, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tízszeres világbajnok, tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségében, 1998-tól a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a szavazás után közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Nemzet Sportolói közül Budapesten személyesen kilencen, telefonon pedig ketten szavaztak és a többség Vaskuti Istvánt választotta. A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András (öttusa); Weltner Györgyné Ivánkay Mária és Jónyer István (asztelitenisz); Hammerl László (sportlövészet); Kamuti Jenő, Rejtő Ildikó és Schmitt Pál (vívás); Keleti Ágnes és Magyar Zoltán (torna); Portisch Lajos (sakk) és Faragó Tamás (vízilabda).

Címkéksport