Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Workshop Szentendrén

Szöveg: Balázs Zoltán törzszászlós | Fotó: Kapás Viktor István főhadnagy |  2023. március 16. 11:48

A madridi székhelyű NATO Rögtönzött Robbanószerkezetek Elleni Védelem Kiválósági Központjának (C-IED Center of Excellence) oktatói tartottak négynapos workshopot az MH Altiszti Akadémián.

2023_03_07-09 C-IED CoE workshop_03

Hazánk a központ kerettagjaként immár harmadik alkalommal hívta meg azt a Mobil Kiképző Csoportot, melynek az éves programtervben rögzített feladata a partner nemzetek kiképzési igényeinek kiszolgálása.

A mostani alkalommal immár másodjára volt az elektronika a felkészítés témája. A kiképzendők – akik az MH Altiszti Akadémia, valamint az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred állományából kerültek ki – megismerhették az elektronikai komponensek helyét, szerepét egy lehetséges robbanószerkezetben (Improvised Explosive Device - IED). Az elsajátított elméleti ismeretek elősegítik a hasonló eszközök működésének megértését, valamint az eszköz beazonosítását egy robbanás után is.

A gyakorlati foglalkozás során megismerték azon módszereket, amelyek segítségével realisztikus kiképzési eszközök, makettek készíthetőek. Ezek hatékonyan használhatók mind a különböző C-IED felkészítések, mind a tűzszerész fokozati felkészítések során.