Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi ellátás gyorsan, pontosan, mozgásban

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 8. 12:57

„A katona vagy harcol, vagy felkészül. Mi most a felkészülés fázisában vagyunk. Reméljük, nem kell használni, de feltétlen elsajátítandó az itt felgyülemlő tudás” – mondta Tóth Máté őrnagy a bakonykúti gyakorlótéren tartott többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlat, a Vigorous Warrior május 7-i gyakorlónapján.

20240507_VW-eü.gyak_PAKO_jpg07

Milyen ismeretekre gondol a NATO Katonai Katona-egészségügyi Kiválósági Központ kommunikációs főtisztje? A hangsúly elsősorban a nemzetközi szintű és a civil-katonai egészségügyi együttműködés elmélyítésén és a legfrissebb háborús tapasztalatok alkalmazásán van, miközben a résztvevők egy több tízezer fős hadtest egészségügyi biztosítását gyakorolják, egy hasonló képességű, természetesen képzeletbeli ellenséggel szembenállva.

Hazánkból indult útjára 2011-ben a NATO legnagyobb katona-egészségügyi gyakorlata, a Vigorous Warrior. Akkor hat nemzet részvételével tartották az egészségügyi egységekkel való manőverezésre és a katona-egészségügyre fókuszáló eseményt, idén viszont már 33 tag- és partnerország jelentkezett az ismét Magyarországon rendezett gyakorlatra. A nemzetközi - köztük a 146 fős magyar - állomány április 22. és május 11. között Bakonykútiban, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) égisze alatt készül fel korunk legfontosabb kihívásaira.

„Ez a nagyjából ezer négyzetkilométeres területre kiterjedő gyakorlat az aktuális háborús tapasztalatokra épül. A korábbi missziókban kilencven százalék feletti túlélési arány volt jellemző, hiszen az úgynevezett aranyórában, vagyis az első hatvan percben általában ellátták a sérültet, azonban a 2020-as évek háborúiban megnőtt a beáramló ellátandók száma. Meg kell tanulnunk nagyobb mennyiségű sérült mellett is biztosítani a minőséget, illetve fel kell készülni a gyors manőverezésre” – ismertette a gyakorlat prioritásait Tóth Máté őrnagy.

20240507_VW-eü.gyak_PAKO_jpg24

A főtiszt kiemelte: nemcsak a katonai és civil egészségügyi alakulatok közti nyelvi és szakmai együttműködés erősítése a cél, bár a rendőrség, a Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat ezért érkezett a több mint 1500 fős katonai kontingens mellé. A Vigorous Warrior összekapcsolódik a nukleáris-vegyivédelmi veszélyekre felkészítő Clean Care CBRN gyakorlattal is – mondta a közösségi médiában a #roadtovw24 és a #vw24 címkék alatt figyelemmel kísérhető eseményről.

Protokoll szerint a sérültet a harctéri gyorsellátást (mint például érszorító vagy nyomókötés felhelyezése) követően azonnal gyűjtőpontra szállítják. Három típusú tábori ellátóhelyre kerülhet a szükséges ellátás mértéke szerint. A magyar csoport Role-2 tábori kórházat telepített Bakonykútiban, ami az 1-es szintű életmentő-stabilizáló alapellátáson messze túlterjedő felszereltséggel üzemel. „Jelenleg például biológiai labor és mobil vérellátó központ segíti a munkánkat, de a Role-2 sokféle szakgyógyászati ellátást, akár fogászati helyiséget is magában foglalhat” – mondta el dr. Deres Péter alezredes, az MH Egészségügyi Központ klinikai parancsnokhelyettese.

A tábori kórházba bekerülő katonát először azonosítják, majd a sürgősségi részlegbe vagy a fektetőbe kerül sérülésétől függően. A sátor egyes pontjain különböző szakellátás kapható: van műtő és intenzív terápiás osztály, míg a gyors ellátást a mobil lélegeztetőgép és röntgen biztosítja. „Belgyógyászként a hétköznapokban nem találkozom ennyi eszközzel, itt viszont rengeteg hasznos eljárást tanulok” – beszél élményeiről dr. Bessenyei Béla Bence hadnagy, az MH Egészségügyi Központ orvostisztje, aki az egyetemről kilépve a Mészáros Lázár ösztöndíj révén került a Magyar Honvédség állományába.

20240507_VW-eü.gyak_PAKO_jpg08

„Ennek a gyakorlatnak az is az értelme, hogy rávilágítson azokra a hibákra, amelyeket egyébként nem észlelnénk. A legapróbb dolgoktól kezdve, például amikor az OMSZ kiskocsijának kereke megakad a küszöbben, egészen doktrinális szintekig. Soha nem lehetünk elégedettek a teljesítményünkkel, a személyzet és az infrastruktúra állandó fejlesztésére szükség van. Ezért célzott képzéseket tervezünk a saját állományunknak, legyen szó nyelvi, gyorsdiagnosztikai vagy katona-egészségügyi kurzusokról” – foglalta össze dr. Deres Péter alezredes. Más és más eljárásrend mentén működik a dán, az amerikai vagy a magyar Role-2-es ellátás, de a Vigorous Warrior keretében igyekeznek minél jobban megismerni egymás szokásait. „A tábori kórház működtetésének kulcsa, hogy milyen gyorsan tudja átvenni és továbbadni betegeit magasabb ellátási szintre. Arra kell figyelni, hogy sose teljen meg; ez folyékony kommunikációt, világos szaknyelvi kifejezéseket és áthidalható kezelési utakat igényel az eltérő nemzetiségű kollégáktól” – fogalmazott a klinikai parancsnokhelyettes.

Kapcsolódó cikkek
20240505_NATO_eu_gyak_Bakonykuti_index

Többnemzeti életmentés

2024. május 8. 13:47