Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A százéves magyar altisztképzést ünnepelték

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 3. 18:54

A Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet alapításának századik évfordulója alkalmával ünnepi sorakozót rendeztek a szentendrei Görgei Artúr laktanyában, május 3-án, pénteken. Az MH Altiszti Akadémia ünnepségén részt vett dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.

A jutasi altisztképző intézet alig több mint húsz évig működött, mégis ezalatt a két évtized alatt sikerült fogalommá válnia. A Jutas100 programsorozatot idén azzal a szándékkal hívták életre, hogy a neves intézményre emlékezve kiemeljék az ott véghez vitt, a nemzet megmaradásáért dolgozó kiképzők áldozatos munkáját.

Az 1920-as évek altisztjei egy olyan korban kapták kiképzésüket, amikor hazánk megcsonkítása után a magyar haderőt is meggyengítették, fegyverellátását korlátozták. Az intézménynek ilyen helyzetben kellett helytállnia és a honvédség gerincét képező, altisztrendszer utánpótlását biztosítania.

Czermann János beszédében hangsúlyozta: „ezt a feladatot a jutasi iskolában olyan kiválóan teljesítették, hogy ennek a mai kor számára szóló üzenete van és követendő példaként szolgál a ma katonáinak is.” A helyettes államtitkár hozzátette, az intézmény falai közül nemcsak jó szakemberek, hanem a hazafias nevelés, az önfeláldozásra felkészítés és a rend betartatására való törekvésnek köszönhetően hazafias katonák kerültek az alakulatokhoz.

20240430_JUTAS100_unnepelyes_sorakozo_SZK_05 copy

Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka beszédében kiemelte, az első altiszti évfolyamnak egy háromnapos képességvizsgálaton kellett bizonyítania, hogy megfelel a követelményeknek. A jelentkezők közül százötvennégy főt választott ki a Honvédelmi Minisztérium kijelölt bizottsága. Örkényben kezdődött el a képzés, de az infrastruktúrával kapcsolatban újra felmerülő problémák miatt új helyszínt kellett találni. Erre a legalkalmasabb a jutasi katonai kórház volt, amely egy teljes átalakulás után, több mint két évtizedig adott otthont az altisztképzésnek.

„A fizikai és szellemi képzés helyszíne mellett az itt tanuló fiataloknak erkölcsi és szellemi, valamint közösségformáló műhelyéül is szolgált, ahol elsődleges szerepet kapott a hazafiasság és a magas szintű katonai tudás átadásának fontossága is” – zárta gondolatait Frankó ezredes.

Az ünnepi sorakozó során a megjelent alakulatok vezénylőzászlósai az altisztképzés első intézményének emléket állító oklevelet vehettek át.

Kapcsolódó cikkek
Jutasi_Altisztképző Intézet_nyitó

A jutasi altisztek legendája

2024. április 20. 14:32