Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További területeken tervez együttműködést a magyar és török haderő

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Érdi Róbert |  2024. május 3. 21:11

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kétoldalú vezérkarfőnöki találkozón fogadta török partnerét, Metin Gürak vezérezredest, aki első ízben látogatott hazánkba.

A két NATO-szövetséges hadserege között rendszeres a kapcsolat. Metin Gürak vezérezredest május 3-án dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Hősök terén, katonai tiszteletadás mellett köszöntötte, majd a török vezérkari főnök megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

Gürak vezérezredes udvariassági látogatást tett Szalay-Bobrovniczky Kristófnál, Magyarország honvédelmi miniszterénél, majd a Honvéd Vezérkar főnökével folytattak kétoldalú egyeztetéseket a magyar-török katonai kapcsolatok erősítése és a további közös együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából.

20240503torokvezerkarfonoklatogatasaminiszterurnal-10

„A NATO kereteken belül ez egy kiemelt együttműködés” – jelentette ki Böröndi Gábor vezérezredes. „Azért, mert határaink mentén egy háború zajlik. A szövetségépítés, az egymástól való tanulás, az egymással való közös tevékenység erősíti mind a török, mind a magyar haderőt. Ezért folytatjuk, erősítjük a közös felkészítéseket és kiképzéseket olyan területeken, mint a nagy magasságú ejtőernyő-kioldás, különleges műveleti együttműködés, illetve a légierők együttműködése is” – mutatott rá.

A két vezérkari főnök áttekintette a kétoldalú együttműködés területeit. Ezek egyikeként a török partner részt vesz az előretolt jelenlétű zászlóalj harccsoportban, ezt az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat folyamán egy idetelepített zászlóaljjal demonstrálta is a török haderő.

A szakmai program keretében a magyar és török katonai vezetés képviselői Székesfehérvárra látogattak, ahol török törzstisztek is erősítik a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C). A felek a Magyar Honvédség Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Századot (DCM-E) bemutató előadásokat hallgattak meg és találkoztak a parancsnoki állománnyal.

A székesfehérvári látogatás után Tatára utaztak, ahol az MH Klapka György 1. Páncélosdandár állománya statikus bemutatót tartott az újonnan beszerzett haditechnikai eszközöket felvonultatva.

„Természetesen bemutattuk az Ejder Yalcin által gyártott, de ma már magyar Gidrán harcjárművet is, amit a török haderő is használ. A mai nap folyamán megnéztük, hogy melyek azok a kiképzési, oktatási, illetve egyéb együttműködési formák, amelyeket még jobban ki kellene aknáznunk” – összegezte Böröndi Gábor vezérezredes a magyar-török vezérkarfőnöki találkozót.