Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ultrabalaton honvédelmi eszközökkel, toborzó sátorral, katonacsapattal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 3. 22:44

A közösségi sport kiemelt szerepet játszik a sportirányításban, a cél az, hogy minél többen vegyenek részt a tömegsportban – jelentette ki dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára május 3-án, pénteken, Balatonfüreden az Ultrabalaton megnyitó ünnepségén.

20240503_Füred-Ultrabalaton_PAKO_jpg06

Európa egyik legnagyobb tókerülő futóversenyén több mint huszonötezren vesznek részt május első hétvégéjén. A táv 211 kilométer.

„Engedjétek meg, hogy egy kérést fogalmazzak meg felétek” – kezdte megnyitó beszédét Schmidt Ádám. „Futás közben gondoljátok végig azt, van-e az ismeretségi körötökben, a családotokban valaki, aki nem sportol, és a titeket hajtó szenvedélyt át tudnátok-e ültetni az ő gondolkodásába” – kérte a résztvevőktől a sportért felelős államtitkár.

A 18. NN Ultrabalaton kapcsolódik a Sportoló Nemzet Programhoz, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága indított el, háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) megvalósításában. A kezdeményezés mottója: Sport egy életen át!

A cél, hogy valamennyi gyermek és felnőtt számára elérhetőbbé váljon a mozgás, mindenki megtalálja a hozzá legközelebbi edzőtermet, pályát, sportágat, így sem az idő, sem a távolság nem lehet akadálya az élethosszig tartó, rendszeres, szervezett keretek közötti sportolásnak.

20240503_Füred-Ultrabalaton_PAKO_jpg11

A verseny indulói között természetesen ott találjuk a katonákat és a honvédelmi alkalmazottakat is. A 8 fős női honvédségi csapatott az esélyesek között tartják számon.

A 211 kilométernek közel háromszázan vágnak neki egyéniben. Közép-Európa leghosszabb futóversenyét lehet teljesíteni duóban, trióban és többféle összetételű váltóban is, összesen két és félezer 2-13 fős csapat nevezett. Ezerháromszázan kerékpáros indulóként vesznek részt a megmérettetésen. Az egyéni és ultrafutók pénteki rajtját követően, szombaton és vasárnap rendezik a csapat-, valamint a kerékpáros versenyt, az eredményhirdetés vasárnap kerül sorra.

Egy szakaszt Balatonszemesen álcahálók és egyéb honvédelmi eszközök színesítenek majd, Balatonfüreden, a verseny központjában pedig toborzósátor várja az érdeklődőket.

20240503_Füred-Ultrabalaton_PAKO_jpg10