Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek Bosznia-Hercegovina békéjének őrei

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 27. 20:33

„A Magyar Honvédség az EUFOR Althea missziójában a kezdetektől fogva oroszlánrészt vállal” – hangsúlyozta Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH EUFOR Kontingens 27. váltásának visszafogadó ünnepségén, a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred laktanyájában, március 27-én.

„A nyugat-balkáni térség védelme kulcsfontosságú számunkra. Magyarország elkötelezett e terület törékeny stabilitásának fenntartásában, mivel a minket érintő kül- és biztonságpolitikai kérdésekben megkerülhetetlen tényező” – emelte ki köszöntőbeszédében Hajnal István ezredes.

A bosznia-hercegovinai misszióban kezdetektől fogva jelentős magyar szerepvállalás kapcsán nyomatékosította, hogy „a feladatokhoz való hozzáállásunk nem változott: szolgálatunkat a folyamatosság, a kiszámíthatóság és a tervezhetőség jellemzi.” Az MH Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnoka hozzátette: megtisztelő és egyben történelmi jelentőségű, hogy idén januártól dr. Sticz László vezérőrnagy személyében magyar parancsnoka van a EUFOR Althea missziónak.

20240327_EUFOR_visszafogado_unnepseg_SZK_09 copy

A visszafogadó ünnepség alkalmával elismeréseket is átadtak, mások mellett Palatinus András Mihály alezredes, az MH EUFOR Kontingens 27. váltásának parancsnoka részére. „Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy ilyen katonákkal tölthettem az elmúlt egy évet, mind a hazai készenlét során, mind pedig kint, műveleti területen” – értékelte a kint töltött hónapokat, hozzátéve: a kontingens állományát rendkívül jól felkészült és felelősségteljes katonák alkották.

Turcsics Tamás törzsőrmester, az MH EUFOR Kontingens 27. váltás Lövészszázadának rajparancsnoka negyedik alkalommal teljesített külszolgálatot a Balkánon. Mint kiemelte, a magyar parancsnoki évvel kibővült a szerepkörük: elsősorban kiképzéseken, békefenntartási, illetve táborvédelmi feladatokban vettek részt. A missziónak nagyon pozitív hatása van, rengeteg tapasztalatot lehet szerezni, amit itthon aztán kamatoztatni tud az ember” – foglalta össze a külszolgálat jelentőségét Turcsics Tamás törzsőrmester.