Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

175 év, 175 kilométer

„A mai Magyar Honvédség fiatalos, hazafias, tiszta gondolkodású, erős közösség!”

Szöveg: Snoj Péter / MTI | Fotó: Kormány Gábor |  2023. március 7. 17:28

Idén 175 éves a Magyar Honvédség, amely a jeles évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre mindazok számára, akik április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – vállalják, hogy egyénileg vagy csapatban lefutnak 175 kilométert. E kihívás alkalmából állt rajthoz Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke március 7-én, a margitszigeti futókör kezdőpontján.

A közös futást megelőző sajtótájékoztatón Magyarország honvédelmi minisztere rámutatott, hogy katonai hagyományaink már a 175 éve létrejött Magyar Honvédség születése előtt is igen gazdagok voltak, s a magyar katona évszázadokon keresztül mindig megállta a helyét.

„Az elmúlt 175 év során különböző korszakokban a haderőt formálók kicsit mindig a saját képükre és az adott korszak stílusára alakították legszebb nemzeti kincsünket, a Magyar Honvédséget. Most ennek a generációnak is megadatott, hogy egy kicsit a maga képére, a maga formájára alakítsa a haderőt” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy az elindított haderőfejlesztés eszközállományáról sok szó esik, de még fontosabbak az emberek, azok a magyar fiatalok, akik katonának állnak.

„Ehhez hívtuk szövetségbe a magyar fiatalokat, elindítottunk egy párbeszédet arról, hogy miért jó ma Magyarországon katonának lenni, és milyen az a honvédség, amit mi, a mostani generáció látni szeretnénk. Egy olyan high-tech csúcstechnológiát alkalmazó, a mai digitális világba illeszkedő haderőt, amely ugyanakkor épít a 175 év katonai erényeire, a múltra és a magyar bátorságra is” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető leszögezte, hogy a mai Magyar Honvédség fiatalos, hazafias, tiszta gondolkodású, erős közösség.

A honvédelmi miniszter a múlt előtt tisztelgő futásra utalva azt mondta, hogy a sport már szervezetileg is a honvédelemhez tartozik, de ennél is fontosabb, hogy „aki sportoló, az kicsit katona is".

20230307_KG_175kmfutas_011

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy hisz a magyar katonában.

„Sőt, nemcsak hiszek a magyar katonában, hanem büszke is vagyok rá. Teljesen mindegy, hogy ma szolgál, vagy évekkel, évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt szolgált” – mondta. A sport és a katona kapcsolatát méltatva hozzáfűzte, hogy inkább a kiképzésen hulljon millió verítékcsepp, mint akár egy csepp is háborúban. Mindez egyaránt igaz a katonákra és a sportolókra is.

„Meggyőződésem, hogy egy sokkal nagyobb közösséget tudunk így alkotni, és remélem, hogy még többen fognak majd hozzánk csatlakozni” – közölte a Honvéd Vezérkar főnöke. Az altábornagy beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról is, ami szerinte olyan tényező, ami a katona mindennapjait befolyásolja.

A futás kezdetét az Ádám Barnabás ezredes, a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnoka által elsütött startpisztoly jelezte. A futók között voltak mások mellett a februárban elindított toborzó programsorozat kampány arcai, Pálinkás Szilveszter főhadnagy és Rozs Gergely közkatona is. Az 5,5 kilométeres táv megtétele után a célban huszárok lóháton fogadták és vezették fel a beérkezőket.

20230307_KG_175kmfutas_013

Dr. Schmidt Ádám egyedül vállalta a 175 kilométeres táv teljesítését. Mellette a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága külön csapattal teljesíti a kihívást, amelynek tagja többek között Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Sors Tamás, többszörös paralimpiai világ-és Európa-bajnok úszó és dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó.

Az egyre népszerűbbé váló kihívást többen rendhagyó módon kívánják teljesíteni. Az Egri Vízilabda Klub sportolói vízben teszik meg a teljes távot. Győrött, a légvédelmi ezred katonái a Győri Atlétikai Club által szervezett evezős versenyen, ergométeres evezéssel küzdötték le a 175 kilométert, míg a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai azt vállalták, hogy lóháton teszik meg a távot. A felhíváshoz a Honvéd Kadét Programban résztvevő gimnáziumok is csatlakoztak, mint ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács jelentkezői is a kezdeményezés résztvevőivel együtt futnak. Ugyancsak csatlakozott a kihíváshoz Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága is.