Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A csehországi Liblicében találkoztak a visegrádi négyek vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: CTK/Petrášek Radek |  2024. április 25. 20:37

A visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország vezérkarfőnökei a csehországi Liblicében találkoztak. Tárgyalásukat az ukrajnai konfliktus és a négy ország katonai együttműködésének további fejlesztése dominálta.

202404_Liblice_Visegrádi négyek vezérkari főnökei (2)

A megbeszélést a házigazda Csehország képviseletében Karel Rehka altábornagy, vezérkar főnök vezette, melyen magyar részről dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke mellett Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák és Wieslaw Kukula vezérezredes, lengyel vezérkar főnök vett részt.

A találkozón a katonai vezetők megvitatták az ukrajnai konfliktus alakulását, az új szövetségi haderőmodell hatását a V4-ek hadseregeire, illetve a partnerországok logisztikai kihívásait – ismertette a cseh vezérkar sajtóosztálya. Fontos pont a közös kiképzés, illetve az EUBG V4-es harccsoport jövője, de szó esett a NATO erőknek nyújtandó Befogadó Nemzeti Támogatásról is. A Lengyelország által 2024. július – 2025. július között elvállalt EU harccsoport, valamint a 2028-ban ismét bevethető V4 EU harccsoportba felajánlott erőkről is egyeztettek. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos tapasztalatcsere során az Oroszországból érkező hibrid fenyegetésekkel szembeni fellépés, a légvédelem és a logisztikai támogatás biztosítása szerepelt napirenden.

A fenti témákban zajló egyeztetések tükrözik a négy visegrádi ország hatékony együttműködését a haderő modernizáció terén.

A V4-ek soros elnökségét a Cseh Köztársaságtól júliusban Lengyelország veszi át; egy ország elnöksége egy esztendőn át tart. A Visegrádi Együttműködés cseh elnökségének ideje alatt kiemelt téma az Ukrajnának nyújtott segítség és támogatás. A visegrádi országok első találkozóját 2005-ben Budapesten tartották. A négy állam képviselői 2015-ig évente egyszer találkoztak, 2016 óta évente két alkalommal egyeztetnek.