Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fejlődés útján

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2023. december 7. 9:38

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban, december 6-án, szerdán.

A Honvéd Vezérkar főnöke megköszönte a Honvédelmi Minisztérium vezetésének az egész éves támogatást, a Honvéd Vezérkar és a Magyar Honvédség vezetőinek, illetve az egységparancsnoknak az idén elvégzett munkát, majd az elmúlt hónapok legfontosabb katonai vonatkozású eseményeiről beszélt, illetve meghatározta azokat az általános és szakmai feladatokat, amelyek a következő évben a haderőre várnak.

„2023 nagyon összetett, kihívásokkal teli év volt. Folytatódott az orosz-ukrán háború, elmérgesedett a helyzet a Gázai-övezetben és magyar katonák sérültek meg a KFOR-misszióban, idén májusban. A fentiekből leszűrt tapasztalatok mellett a kiképzési eredményeket és az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlatot is értékeltük” – válaszolta kérdésünkre dr. Böröndi Gábor vezérezredes a rendezvényt követően.

2023_12_balna_jovo_evi_feladatszabas_nagygabor (9)

„Megpróbálom azt a kultúrát meghonosítani, amikor a feladatszabás az őszinteségen, az egyenességen, illetve a párbeszéden alapuló kölcsönös tisztelet jegyében történik. Nagyon fontos, hogy olyan kérdésekről beszéljünk az ilyen alkalmakkor, amik a mi szintünkre, a stratégiai szintre tartoznak” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, hozzátéve: korábban a porosz és orosz iskolák rendszere, most azonban már az angolszász-német kultúra határozza meg a vezetési stílust.

„Meggyőződésem, hogy a vezérkarfőnöknek motiválnia kell a Magyar Honvédség teljes egészét, élükön a parancsnokokkal, s ezen keresztül előrébb kell vinni a fejlődést, és folytatni utunkat abba az irányba, amit megszabott számunkra a honvédelmi miniszter” – tette hozzá.

PC060065

Az értekezleten a résztvevők egyperces néma csenddel adóztak a 2023-ban elhunyt katonatársak emléke előtt és megtekintették a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Adaptive Hussars 23 elnevezésű, országos, többnemzeti hadgyakorlatról szóló videó-összeállítását is.

A rendezvényen részt vett többek között Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Barthel-Rúzsa Zsolt, a HM katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára is.