Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A második intervenció

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde és Kertész László archívuma |  2021. november 4. 18:55

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1956. november 4-én indított támadást a szovjet hadsereg. A juta-dombi ütközetről és hátteréről Tulipán Évával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történész kutatójával beszélgettünk.

Tulipán Éva_RáczTünde

„A néphadsereg erői egyedül a Juta-dombnál álltak ellen szervezetten a szovjet támadásnak. Az itteni parancsnokhoz nem jutottak el azok az információk, amelyek arra szólították fel a hadsereg szervezeteit, hogy ne bocsátkozzanak kilátástalan fegyveres tűzharcba a szovjetek ellen. Ezért indítottak támadást a Tököl felől beérkező szovjet egységre” – mondta a történész kutató.

erzsebet_15_0

A szovjetek a Soroksári úton érkeztek két harckocsiból, két páncélozott szállítójárműből, három tehergépkocsiból és egy Hudson típusú személygépkocsiból álló konvojukkal. A Juta-dombnál a magyar csapatok részéről az 51. légvédelmi tüzérosztály alárendeltségébe tartozó két könnyű és egy közepes löveg raj, valamint egy honi légvédelmi tüzérüteg foglalt helyet. A magyar katonák mellett nemzetőrök is harcoltak a szovjetek ellen. Nem csak a Juta-dombnál folytak aznap harcok, hanem a Soroksári út több pontján is. Tulipán Éva érdekességként megemlítette, hogy a fentebb említett szovjet hadoszlop szállította az előzőleg Tökölön már fogságba esett Maléter Pált is.

A juta-dombi csata valóban egy győztes esemény volt, hiszen a hadoszlop egy része elmenekült. Tizenegy szovjet katona vesztette életét. A történész kutató beavatott a hátterébe is a történteknek. Elmondta, hogy ez az iratanyag még a levéltári iratok között is nehezített terep, hiszen az 1956-ra vonatkozó források a megtorlás részeként születtek: a történtek rekonstruálása helyett a hatóságok célja a retorzíó volt. A juta-dombi esethez kapcsolódó legfontosabb perben - a Mecséri János és társai ellen indított eljárás során - a szemet szemért, fogat fogért elv alapján első fokon tizenegy magyar katonát ítéltek halálra, egy főt életfogytiglanra és negyven főt, összesen 364 évre ítéltek. Másodfokon a tizenegy halálosítéletből hármat életfogytiglanra módosítottak, egy főt pedig távollétében ítéltek halálra. Nyolc magyar katonát - köztük Mecséri János ezredest, az esztergomi 7. gépesített hadosztály egykori parancsnokát - 1958. november 15-én végezték ki.

November 4-én valóban csak a Juta-dombnál vették fel a honvédség erői szervezett formában a harcot a szovjetek ellen, ugyanakkor a nemzetőrséghez csatlakozva egyénenként számos katona harcolt még a szovjet erők ellen. Ugyanezen a napon a szovjetek számos laktanyába belőttek, fegyvertelen magyar katonák ellen fordították fegyvereiket. Ez történt például Záhonyban, Debrecenben, Szolnokon, Székesfehérváron vagy Veszprémben is. Tulipán Éva elmondta, hogy a Horváth Miklóssal együtt kiadott „Keresztutak. Magyar Néphadsereg 1956” című kötetükben publikált adatok szerint „az 1956-ban elhunyt magyar katonák harminc százaléka november 4-én vesztette életét. A szovjet fegyverek által okozott halálesetek az összes katonai halálozás hatvannégy százalékát tették ki. Az elesett magyar katonák negyvenhat százaléka pedig egyoldalú szovjet fegyverhasználat közepette vesztette életét”.

Juta dombi megemlékezés KLAC4291
Kapcsolódó cikkek