Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen ápoljuk hőseink emlékét

Juta-domb hőseire emlékeztek

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2021. november 4. 16:49

Az 1956-os forradalom leverésének 65. évfordulóján azokra a hős katonákra emlékeztek, akik eredményesen vették fel a harcot a szovjet támadókkal a Juta-dombnál. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Kocsi László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály, Társadalmi Kapcsolatok Osztály, osztályvezetője november 4-én, csütörtökön, Soroksáron

Juta dombi megemlékezés KLAC4238

Kocsi László ezredes elmondta: a forradalmat követő megtorlás során huszonnégy magyar katonát végeztek ki, közülük nyolcat itt a Juta-domb területén. „Ők nyolcan és három életfogytiglanra ítélt bajtársuk az 51. légvédelmi tüzérosztály és egy honi légvédelmi tüzérüteg katonái voltak. Bűnösnek mondták ki és vádemeléssel gyilkosnak nevezték őket, mintha nem is ellenséges katonák ellen harcoltak volna. Pedig a halálukat követően is katonák maradtak” – idézte fel a múltat az ezredes.

Juta dombi megemlékezés KLAC4206

Az osztályvezető kiemelte: egy olyan helyszín birtokosai vagyunk, ami nem ritka a magyar hadtörténelemben, de ritka az 1956-os történelemben. A Történelmi Igazságtétel Bizottság katonai szervezete által, ide a Juta-dombra álmodott márványoszlop, valamint a mögötte lévő légvédelmi gépágyú emlékeztet az 1956-os katonai győzelemre. „Mutatja, hogy az elnyomott nép katonája képes győzni a zsarnokon és hajlandó fegyverét használni” – tette hozzá Kocsi László ezredes.

A beszéd után a résztvevők megkoszorúzták a XXIII. kerület, Helsinki út 105. szám alatt lévő emlékművet.

Juta dombi megemlékezés KLAC4254

A kegyelet koszorúját helyezte el – mások mellett – a Honvédelmi Minisztérium nevében Kocsi László ezredes, a Magyar Honvédség és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár nevében Vadászi Norbert ezredes, parancsnokhelyettes és Balázs Tibor főtörzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa, valamint koszorút helyezett el Bese Ferenc, Soroksár polgármestere és Fuchs Gyula alpolgármester is.

Kapcsolódó cikkek
Juta-domb

A második intervenció

2021. november 4. 18:55