Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátorsága a huszárok öröksége

Szöveg: Pete Balázs | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. április 25. 18:07

Április 24-én, Szent György napján, a Budai Várnegyedben a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái emlékeztek meg Szent Györgyről, a lovasság védőszentjéről.

202404_Szent_György_napi_koszorúzás_SZL_nyitó

Szent György napján a mártírhalált halt római katonára és keresztény vértanúról emlékeztünk meg, aki mindent elsöprő hitének és bátorságának köszönhetően szembe mert szállni a városlakókat rettegésben tartó sárkánnyal.

Szent György legendája a bátorságra és a hitre épül, amely a katonaságot, így a huszárságot is mind a mai napig jellemzi.

A megemlékezésen Varga István ezredes, a huszárosztály parancsnoka elmondta, hogy az egységes hagyományos huszárszellem a közös harci élményekből, a ló, a huszár, a huszár altiszt és tisztje közötti közvetlen viszonyból, valamint a fegyvernemi patrónus, Szent György tiszteletéből alakult ki. Ez váltotta ki a huszárokból, hogy elöljárójukban feltétel nélkül megbíztak, megbecsülték őket, ragaszkodtak hozzájuk és válságos helyzetben mindent megtettek értük, egészen az önfeláldozásig, közöttük ez kölcsönös volt.