Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doktrína: biztos pont a változó világban

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. április 23. 15:55

Immár hatodik alkalommal rendezik meg hazánkban a NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyamot, április 22. és 25. között. A kurzus jelentőségét elsősorban az adja, hogy a védelmi szövetségen belül az egyedüli olyan platformot jelenti, ahol doktrínafelelősöket és kidolgozókat képeznek ki.

2024.04.22. NATO_megnyitoTZ_12

A képzés megszervezésért – a korábbi évekhez hasonlóan – az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsokság felel, az egyesült államokbeli Norfolkban települő NATO Transzformációs Parancsnoksággal (Allied Command Transformation – ACT) és a brüsszeli székhelyű NATO Szabványosítási Hivatallal (NATO Standardization Office – NSO) együttműködve.

„Rendkívül gyorsan változó világunkban, illetve az egyre komplexebbé váló stratégiai környezetben, az alkalmazkodás és a rugalmasság a fegyveres erők legfontosabb tulajdonságai. A szövetségen belül mindez az interoperabilitáson alapszik, aminek maximalizálása a doktrínák feladata. Hiszünk a közös munkában és a közös erőfeszítésekben” – emelte ki Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsokság megbízott parancsnoka a tanfolyam megnyitóján.

2024.04.22. NATO_megnyitoTZ_20

A NATO Transzformációs Parancsnokság képviseletében Bernd Kottmann alezredes köszöntötte a tanfolyam résztvevőit. „Ez egy együttműködésen alapuló elkötelezettség, egy olyan tanfolyam, ami változást hoz” – hangsúlyozta a képzés jelentősége kapcsán. Neil Loughrey, a NATO Szabványosítási Hivatal közös kirendeltségének vezetője válaszbeszédében szintén felhívta a figyelmet a képzés kiemelkedő szerepére a standardizálás terén, hozzátéve: fontos feladata a szövetségen belüli oktatás és kiképzés erősítése is.

Az idei első tanfolyamra – ugyanis 2023 óta évente kétszer is megrendezik a képzést – tizenhárom nemzetet képviselve, a szövetség nyolc különféle szervezetétől összesen huszonkettő külföldi hallgató érkezett, ezen felül négyen a Magyar Honvédségtől.

A négynapos előadássorozat célja, hogy egységes szemléletmódot nyújtson a NATO és nemzeti doktrínafelelősök, valamint kidolgozók számára, amelyre nem csak azok elkészítésekor, hanem véleményezésekor és akkreditációjakor is szükség van. Ennek érdekében a résztvevők széleskörű ismereteket szereznek a szabványosítás folyamatáról és az ahhoz szükséges eszközökről egyaránt. Utóbbi különösen prominens, hiszen a doktrínákat jellemzően hosszú időn keresztül, szinte teljesen fizikai kontakt nélkül dolgozzák ki.