Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai megfigyelők lesznek

Szöveg: MH BTKK | Fotó: az alakulat felvételei |  2024. április 16. 8:37

Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

202404_Szolnok_44_IMOC_MHBTKK_nyitó1

A háromhetes nemzetközi képzés (International Military Observers’ Course - IMOC) huszonöt résztvevője közül tizenheten külföldről érkeztek: Azerbajdzsán, Kanada, Kína, Ecuador, Egyiptom, Olaszország, Elefántcsontpart, Kazahsztán, Maldív-szigetek, Mexikó, Marokkó, Észak-Macedónia, Pakisztán, Szerbia, Szlovákia, Tanzánia és az Egyesült Államok delegált hallgatót, míg hazánkból hét katona és egy rendőr vesz részt a tanfolyamon.

Az elméleti és gyakorlati oktatásokat Görögországból, Kazahsztánból, Horvátországból, Németországból és Szerbiából érkezett előadók mellett öt magyar, aktív és tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt is segíti.

Az első héten az elméleti foglalkozásoké volt a főszerep, amelyeken – mivel későbbi megfigyelői feladataikat fegyvertelenül fogják ellátni - kiemelt szerepet kapott a tárgyalástechnika, a tolmácskezelés és a kulturális különbségek megfelelő kezelésének elsajátítása. A résztvevők felelevenítették egészségügyi ismereteiket, gyakorolták a rádiós hírváltást, valamint részt vettek médiakezelési foglalkozáson. Megismerkedtek az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival és a békefenntartó műveletekben közreműködő ENSZ szervezetek feladatrendszerével, valamint kormányzati és nem kormányzati szervezetek és önkéntes csoportok tevékenységével.

A felkészítés végén kétnapos zárógyakorlat keretében adnak majd számot a megszerzett tudásukról. A tanfolyam elvégzését követően teljesíthetnek csak szolgálatot a résztvevőkaz Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban.