Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb huszonöt béketámogató végzett Szolnokon

Szöveg: Bagi Tímea | Fotó: Pintér Ákos, Szováthy Kinga és a szerző felvételei |  2024. április 29. 11:25

Az oklevelek átadásával véget ért a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Hazánkkal együtt összesen tizennyolc országból érkeztek résztvevők a háromhetes képzésre.

2024_44_IMOC_BTKK

Tóth Barnabás ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság törzsfőnöke záróbeszédében kiemelte a tanfolyam során kialakult felbecsülhetetlen értékű kapcsolatok jelentőségét. A barátságok és szakmai kapcsolatok, amelyek itt megszülettek, átívelnek a határokon és nemzetiségeken. Ezek a kötelékek a jövőbeni együttműködés alapjául szolgálnak, amikor majd együtt dolgoznak az előttünk álló globális kihívások leküzdésén” – fogalmazott.

Az április 8-án kezdődött tanfolyam huszonöt résztvevője közül tizenheten külföldről érkeztek: Azerbajdzsán, Kanada, Kína, Ecuador, Egyiptom, Olaszország, Elefántcsontpart, Kazahsztán, Maldív-szigetek, Mexikó, Marokkó, Észak-Macedónia, Pakisztán, Szerbia, Szlovákia, Tanzánia és Egyesült Államok delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve hét katona és egy rendőr vett részt a képzésen.

20230423_IMOC_PÁ

Az első héten az elméleti foglalkozásoké volt a főszerep, amelyeken – mivel későbbi megfigyelői feladataikat fegyvertelenül fogják ellátni – kiemelt szerepet kapott a tárgyalástechnika, a tolmácskezelés és a kulturális különbségek megfelelő kezelésének ismertetése. A résztvevők felelevenítették egészségügyi ismereteiket, gyakorolták a rádiós hírváltást, valamint részt vettek médiakezelési foglalkozáson. Megismerkedtek az Egyesült Nemzetek Szervezete békefenntartó tevékenységének alapjaival és a békefenntartó műveletekben közreműködő ENSZ szervezetek feladatrendszerével, valamint kormányzati és nem kormányzati szervezetek és önkéntes csoportok tevékenységével.

2024_IMOC_záró_SZK

A tanfolyam második hetében már elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében. A felkészítés utolsó hetében pedig légi felderítési, valamint kétnapos zárógyakorlaton vettek részt.

A tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet április 26-án vehették át a résztvevők, akik ezáltal jogosultak lesznek arra, hogy az ENSZ, az Európai Bizottsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy egyéb béketámogató műveletek keretében külföldi szoltálatot teljesítsenek.

202404_44_IMOC_záróünnepség_BT (3)
Kapcsolódó cikkek
202404_Szolnok_44_IMOC_MHBTKK_nyitó1

Katonai megfigyelők lesznek

2024. április 16. 8:37

20230423_IMOC_PÁ_index1

Szolnok felett felderítésen

2024. április 24. 19:07