Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: járműtesztelés, korszerű informatika, harctéri elitképzés, fellendülő fegyvergyártás

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: archív felvételek |  2024. április 23. 18:15

Milyen szerepet vállal a Magyar Honvédség a kutatás-fejlesztésben? Miért elengedhetetlen a korszerű híradó informatikai eszközök zavartalan működése? Milyen tudással vértezi fel magát egy olyan katona, aki a világ egyik legismertebb katonai elitalakulatában szolgált korábban? Milyen speciális oktatás zajlik a Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium falai között? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának legújabb, április 23-ai adása!

CAN-AM_PÁ

A Magyar Honvédség katonái a kutatás-fejlesztés folyamataiba is becsatlakoznak: a közelmúltban két új innovatív eszközt is teszteltek. Egyiküket, a CAN-AM típusú homokfutót különböző modifikációkkal látják el a jövőben. Gerle Zsolt főtörzsőrmester, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonája elmondta: a homokfutó bukóketrece, a négypontos széles biztonsági övek, illetve a kagylóülés felszereltség mind azt a célt szolgálják, hogy egy esetleges borulásnál, ütközésnél megóvják a katonákat.

A NONIUS elektromos motor adottságait, jellemzőit, valamint a honvédség szerepvállalását a kutatás-fejlesztésben Kreácsik Ákos alezredes, a szervezet parancsnoka ismertette. Mint fogalmazott: a mélységi felderítő katonáink azt tesztelik a Bakonyban, hogy hosszú távon – teljes személyzettel és felszereléssel –, hogy veszik az akadályokat erdős, sáros, agyagos területen az eszközök.

RR1_G P rádiórelé állomás_RCS_

A Magyar Honvédség modern vezetésirányítási rendszere a korszerű híradó informatikai eszközök zavartalan működésén alapul, melyet az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár garantál. Szücs Gábor főhadnagy az RR1/G P Rádiórelé állomást bemutatva elmondta: az eszköz alapvetően magyar fejlesztésű és konstrukciójú, leszámítva az aktív hálózati eszközöket. „Az ajtója légmentesen zárható, a kezelői térben pedig túlnyomás uralkodik, megvédve minden külső behatástól a bent lévő kezelőszemélyzetet” – hangsúlyozta a székesfehérvári alakulat századparancsnoka.

Bemutatkozott a speciális RÁBA H25 gépjármű is, amely a 8 köbméteres tartályával ivóvíz minőséget tud biztosítani. Motkó Dávid főhadnagy elárulta: amikor a Pest vármegyei Solymáron kritikus szint alá csökkent a magasabban fekvő tározók vízszintje, ezekkel az eszközökkel szállítottak vizet a térségbe.

Lenti Zsolt főtörzsőrmester, étkezdevezető beszélt arról, hogy milyen változatos, ízletes, energiában gazdag ételeket szoktak felszolgálni az állomány tagjainak.

SERE_kiképzés_KL

Vincellér Zoltán szakaszvezető, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részlegének kiképzője a világ egyik legismertebb katonai elitalakulatában szolgált korábban, most pedig azt vállalta, hogy átadja tudását bajtársainak. „Franciaországban, Afganisztánban, Afrikában, Dél-Amerikában is szolgáltam már, megjártam az Északi-sarkkört, de mindig hazahúzott a szívem” – hangsúlyozta a szakaszvezető. A SERE (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés) kiképzési rendszer lényegét kiemelve úgy fogalmazott: az a céljuk, hogy mind fizikailag, mind mentálisan fel tudják készíteni a katonákat a veszélyes helyzetekre.

A Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központban a fegyverműszerész technikusok, a fegyvergyártó és fegyveroptikai szaktechnikusok képzése zajlik. Bozó Gábor, a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója elmondta: a 80-as évek vége óta, több mint négy évtizede képzik itt a szakembereket a védelmi ipar számára.

Csongrád_fegyvergyártás_archív

„A fegyvert megfelelő felelősséggel kell tudni alkalmazni, használni, karbantartani. Része az életünknek, része az országnak, része a nemzetbiztonságunknak, és nem utolsó sorban egy nagyon komoly fejlesztési iparág, amely ma, és az elmúlt évtizedekben is mindig is élenjáró volt” – nyilatkozta a tanintézményvezető.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor április 23-ai adása itt érhető el.