Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mennybéli mezőkön fut tovább…

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. július 5. 8:19

„Egy éve már, hogy itt hagytál minket. Felfoghatatlan volt akkor is, és most sem értjük még miért történt mindez.” Többek között e szavakkal búcsúzott az egy esztendővel ezelőtt váratlan betegség következtében elhunyt barátjától és bajtársától, Soltész János főtörzszászlóstól, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred néhai vezénylőzászlósától Gervai János főtörzszászlós, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság vezénylőzászlósa.

A tragikus, július 4-ei évfordulón azonban nem csak ő, hanem a Magyar Honvédség teljes vezénylőzászlósi állománya lerótta kegyeletét Székesfehérváron; szokatlan és hagyományos módon egyaránt. Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa elmondta: nemcsak az egész altiszti társadalomnak, de a teljes Magyar Honvédségnek is látnia kell, hogy „minden egyes tagjáról megemlékezünk.”

„Sajnos egy éve már, hogy Soltész János főtörzszászlós, vezénylőzászlós nem szolgálhat tovább. Tudjuk mindannyian, hogy nagyon szeretett futni, ezért emlékét szimbolikus, két kilométeres futással őrizzük. János rendkívül hosszú időt töltött el a vezénylőzászlósi kötelékben, az egykori MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál, illetve utolsó beosztásában az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred kötelékében szolgálta a hazát. Nem feledkezhetünk el bajtársainkról, hiszen amíg megemlékezünk, amíg gondolunk rájuk, addig ők köztünk vannak, bennünk élnek tovább” – mondta a főtörzszászlós.

Az emlékfutást követően az állomány koszorút helyezett el Soltész János főtörzszászlós sírjánál, a stilizált futóalakot ábrázoló sírkő előtt.