Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi jelentőségű feltárásokat végez a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Baján

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 23. 17:16

A Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozói három, második világháborús bajai tömegsír feltárását végzik ezekben a hetekben. Eddig 489 ember földi maradványait exhumálták.

20240421_Baja_exhumálás_SZK_1

A magyar hatóságok – a szakirodalomban fellelhető adatok szerint – 1948-ban 1023 embert temettek át a három tömegsírba a bajai szovjet hadifogolytábor szükségtemetőjéből.

1944 novembere és 1945 szeptembere között a becslések szerint 120 ezer fogoly fordult meg a hadifogolytáborban, többségükben magyar és német katonák, illetve magyar munkaszolgálatosok, valamint olyan civilek, akiket később a Szovjetunióba vittek tovább kényszermunkára. A táborban főleg a járványos betegségek és a rossz körülmények miatt vesztették életüket a hadifoglyok.

Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese elmondta: „a bajai tömegsírok felnyitása kiemelt jelentőségű feladat múzeumunk hadisírgondozó szakemberei számára. Ilyen nagyságú feltárást még nem hajtottunk végre és hadifogolytábor temetőjének az exhumálására sem volt példa az intézmény történetében.”

Az alezredes hangsúlyozta: „kiváló az együttműködés a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szakembereivel, valamint Baja város önkormányzatával, a logisztikai háttér biztosítása pedig a Magyar Honvédség alakulatainak köszönhető.”

A feltárás befejezése után az elhunytak földi maradványai a német-magyar gondozásban lévő, székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben kapnak méltó, végső nyughelyet.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye