Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Presztízs és szenvedély

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 16. 7:17

Amióta katonaként szolgál, Urbán Dóra Réka őrmester személyisége saját bevallása szerint hatalmas változáson ment keresztül - a leendő repülőgép-szerelő technikus pedig már csak ezért is nagyon hálás a Magyar Honvédségnek.

_SNJ0854

Dóra 2021 nyarán, a sikeres érettségi vizsgák után jelentkezett Magyar Honvédséghez. Hogy miért? Mint felidézi, egy közeli ismerőse bevonulásának híre és az általa elmeséltek alapján döntött úgy, hogy szerencsét próbál. Külön érdekesség, hogy családjában korábban senki sem szolgált katonaként: ő az első, aki erre az útra lépett. Úgy érezte, hogy katonának lenni egyszerre „presztízs és szenvedély.” A szentendrei alapkiképzést követően egyből jelentkezett az altisztképzésre is, ahol 2022 júniusában avatták fel altisztnek. Szolnokra, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz már őrmesteri rendfokozatban került, ahol még tart a repülőgép-szerelő technikusi beosztásához szükséges felkészítése.

Az őrmester elmesélte, hogy az alapkiképzés alatt voltak nehezebb pillanatok, viszont sosem fordult meg a fejében a feladás gondolata. Ellenben kellemes csalódás érte, amikor azon kapta magát, hogy milyen jól teljesített olyan feladatokat, amelyektől előzetesen tartott. Azt is hozzáteszi, hogy világéletében visszahúzódó típus volt, ezért az elején sokan meg is kérdőjelezték a döntését, s bár saját maga is félve gondolt a lépésre, az élet végül őt igazolta.

_SNJ0885

„Bebizonyítottam, hogy igenis nekem való a katonai szolgálat, itt a helyem és nagyon hálás vagyok a Magyar Honvédségnek azért a fejlődésért, amit nem csak katonai területen, de a személyiségem kapcsán is átélhettem. Büszke vagyok arra, hogy elvégeztem a szentendrei képzéseket és arra is, hogy ide kerülhettem, Szolnokra” – mondja mosolyogva Urbán Dóra őrmester, hozzátéve, hogy nőként a közösség teljes jogú és elismert tagja. Soha, semmilyen megkülönböztetésben nem volt része, egy csapatként dolgoznak férfiak és nők, a nehézségeket is közösen oldják meg.

„A Magyar Honvédségtől rengeteg élményt, barátokat és főleg önbizalmat kaptam, arról nem is beszélve, hogy reális megélhetést biztosít. Nagyon örülök, hogy így döntöttem” – fűzi hozzá.

_SNJ0873

Egyébként a repülőgép-szerelői technikus beosztást egy kecskeméti csapatgyakorlat során ismerte meg, akkor rajzolódott ki előtte, ezzel szeretne foglalkozni. Ma pedig már a Repülő Oktatási Központban tanul, s várhatóan egy év múlva már teljes erőbedobással üzemeltetheti a szolnoki forgószárnyasokat. A jövőt illetően mindenképpen a légierő kötelékében szeretne maradni, nagyon izgatottan várja, hogy az Airbus H145M helikoptereken dolgozhasson, de természetesen számolja a napokat az első H225M-ek érkezéséig is.

_SNJ0864
Címkékhelikopter